Централната избирателна комисия е отказала регистрация на две партии и една коалиция за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април.

Така в битката за следващото Народно събрание ще влязат 16 партии и 7 коалиции. Това стана ясно от брифинг на Комисията.

Причините за отказа за регистрация обясни говорителят на ЦИК Росица Матева: „Подписката с избиратели или не отговаря на изискванията, или е недостатъчна като брой избиратели. Очакваме още три подписки да се върнат от проверка от ГРАО”.

Вчера приключи регистрацията на партиите и коалициите. От утре започва регистрацията на кандидатските листи за изборите на 2 април.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова отбеляза, че всеки четвъртък ще дават брифинг. Тя допълни, че от ЦИК ще разчитат на съдийството на представителите на средствата за масово осведомяване, така че всички решения на ЦИК да бъдат известни на българските избиратели.

"До края на седмицата стартира електронната платформа за подаване на заявления за гласуване извън страната", заяви заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

Той уточни, че срокът за подаване на тези заявления е 7 март.

"Организацията върви нормално. Нямаме никакво забавяне", допълни Томов.

ЦИК одобри хартията за машините за вота