Швейцарската прокуратура преследва около 42,4 милиона швейцарски франка (45,5 милиона долара) като обезщетение от Credit Suisse в процес за пране на пари, който трябва да започне на 7 февруари, съобщи швейцарският федерален наказателен съд, цитиран от Ройтерс.

Съдят швейцарска банка за пране на пари от българската наркомафия

Припомняме ви, че службата на главния прокурор повдигна обвинение срещу банката през декември 2020 г. след разследване на дейността на българска престъпна група с участието на борци от най-високо ниво, обвинени в пране на печалби от трафик на кокаин, отбеляза агенцията.

"В Credit Suisse милиони кокаин кацнаха в куфари на колела. Двама банкери, двама българи и голямата банка ще бъдат съдени за пране на пари. Мрежата на престъпната група минаваше през Мартини, Женева и Монтрьо", съобщава местното издание "Льо Матен Диманш".

"Но бягството му приключи внезапно на украински паркинг миналия септември. Видео на местната полиция показва мъж с белезници. Този мускулест и татуиран заподозрян не е кой да е. Евелин Банев, известен още като "Брендо", "Игор" или "Ноно", е осъден общо на 36 години затвор в три европейски държави", пише още изданието.

Брендо вероятно няма да бъде екстрадиран в България

Credit Suisse заяви в отговор, че "безрезервно отхвърля като безпочвени всички обвинения по този наследен въпрос, повдигнати срещу нея и е убедена, че бившият й служител е невинен". Банката коментира пред Ройтерс, че ще се защитава енергично в съда.

Уебсайтът на прокуратурата обаче съобщава, че Credit Suisse е обвинена за това, че не е предприела всички необходими мерки, за да предотврати пране на пари от страна на свой служител.

Служителят, бивш мениджър на Credit Suisse, е обвинен за обработка на транзакции на стойност няколко милиона швейцарски франка между 2004 и 2008 г., въпреки индикациите, че парите може да са с престъпен произход.

Предисторията

Български борец, Credit Suisse и един от бившите служители на банката са обвинени в подпомагане на изпирането на 35 милиона швейцарски франка (39 милиона долара) - пари от наркотици, което, според обвинението, станало през втората по големина банка в Швейцария. За това писа Forbes на 17 декември 2020 г.

Като клиент на Credit Suisse, българският борец (име не се съобщава, което типично за швейцарското законодателство, отбеляза изданието) е успял да изпере печалбите на европейска група за трафик на кокаин през Швейцария.

Той бил подпомогнат от бивш служител в банката, който правел "специални финансови сделки", включващи недвижими имоти и други сделки, чрез които се перели парите от наркотици, съобщиха тогава от швейцарската прокуратура.

Случаят е от началото на 2000 г.

"С края на комунизма в България спортисти от най-високо ниво, лишени от финансова подкрепа, се насочиха към други източници на доходи", съобщиха от Главната прокуратура в Берн.

Между началото на 2000-те и 2012 г. един от тези спортисти, борец, намери печеливш доход от трафик на кокаин и пране на приходите му през швейцарски банки. Този извършител вече е осъден в няколко европейски държави, включително в Италия през 2017 г. за транспортиране на "няколко тона" кокаин от Южна Америка до Европа.

Между 2004 и 2007 г. борецът депозира приходите в сметки в швейцарски банки, преди да използва парите за закупуване на недвижими имоти в Европа, пише още Forbes.

Брендо с 5 фалшиви имена! Кралят на кокаина разработил три сценария за бягство от България

3 милиона евро на Брендо блокирани в сметка на БНБ