Окръжната прокуратура в Шумен ще предложим на съда да определи най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“, за 18-годишния младеж, който снощи, след употреба на наркотици, предизвика катастрофа в града, при която загина жена. Това съобщи на брифинг административният ръководител на съдебната институция Орлин Куздов, на който присъства и прокурор Делян Димитров, който работи по случая.

Тежка катастрофа! Дрогиран младеж с джип уби жена

Към момента сме установили, че при управление на автомобил по шуменския булевард „Симеон Велики“, на кръгово кръстовище в близост до хипермаркет, 18-годишният младеж се е движел с управляваната от него кола с над 80 километра в час, не пропуснал и блъснал вече навлезлия в кръстовището друг автомобил. Последицата от катастрофата е причиняване на смърт и телесна повреда на двама пътуващи в ударената лека кола, каза Куздов. Той уточни, че е установено още, че управляваният от младежа автомобил е на фирма, собственост на майка му, и ще бъде задържан като веществено доказателство.

На арестувания младеж ще му бъде повдигнато обвинение, че е допуснал да настъпят тези тежки последици – смърт и телесна повреда, в резултат на превишената скорост, шофиране през нощта и след употреба на наркотични вещества. Назначени са експертизи. Все още няма повдигнато обвинение на младежа, допълни пред БТА Куздов.

„И нас ни застигна този феномен. Мога да кажа, че вече е пандемия да се управлява моторно превозно средство след употреба на наркотици и алкохол. Към настоящия момент установените да управляват след употреба на наркотични вещества в Шуменско почти изравняват тези, които са седнали зад волана след употреба на алкохол, което считам за обществено пандемично и трябва да се вземат мерки“. Съвместно с МВР ще положим усилия този феномен, поне на територията на област Шумен, да бъде прекъснат, коментира Куздов.

Жената загина при катастрофа в Шумен снощи. По данни на пресцентъра на полицията в града, сигнал за възникнало пътно произшествие на кръгово кръстовище на шуменския булевард „Симеон Велики“, до хипермаркет, е подаден в 21:18 часа. Към мястото на катастрофата са насочени екипи на полицията, пожарната и "Спешна помощ".

Установено било, че са се ударили излизащ от хипермаркета автомобил „Ситроен Саксо“ и „Волво XC60“, който се движел по булеварда. В болницата в Шумен са откарани две жени, които пътували в ситроена, но едната е починала, а другата е била контактна при постъпването си в лечебното заведение. Водачът на автомобила „Волво“ е 18-годишен шуменец, който е задържан. Той е тестван за шофиране след употреба на наркотици. Отчетена е положителна на амфетамин проба. Младежът е правоспособен. Има шофьорска книжка от края на май, допълниха от пресцентъра на полицията в Шумен.

Очевидци на катастрофата коментираха, че са станали свидетели на ужасяваща гледка, докато спасителни екипи на пожарната са вадили двете жени от автомобила.