Иво Даскалов, обвинен в тежката катастрофа на Околовръстното където загинаха трима мъже, получи своята присъда от 10 години. Иво се изправи за втори път пред Пловдивския окръжен съд, като първото разпоредително заседание преди три месеца бе отложено, но днес процесът стартира. Обвиняемият напълно призна фактите и обстоятелствата в обвинителния акт и пожелаха делото да се гледа по съкратения ред.

Пловдивският съд остави в ареста Иво Лудия, обвинен в отвличането на Фарук Манаф

Подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт. Размерът на така наложеното наказание е определен при условията на чл. 54 от НК и след редуцирането с 1/3, съгласно чл. 58а ал.1 от НК.

Със същата присъда съдът лиши подсъдимия Даскалов от право да управлява МПС за срок от 12 години.

Подсъдимият бе признат за виновен в това, че на 2.05.2021 г. на Главен път II -86, км 9+400 /пътя гр. Пловдив – гр. Смолян/, област Пловдив, при управляване на моторно превозно средство – лек автомобил БМВ Х5, движейки се в посока запад – изток, нарушил правилата за движение по пътищата, а именно:

След 3 жертви на Околовръстното в Пловдив, пускат Иво Лудия срещу 20 бона

- Водач, който изпреварва, е длъжен, когато при изпреварването навлиза в пътна лента, предназначена за насрещното движение, да не създава опасност или пречки за превозните средства, движещи се по нея“, като при изпреварване навлязъл в насрещната пътна лента, предназначена за насрещно движение, при което създал пречка за насрещно движещия се лек автомобил БМВ 730Д.

- Изпреварването на моторни превозни средства, с изключение на мотопеди и мотоциклети без кош, е забранено при използване на пътна лента за насрещно движение, когато изпреварващият не може да се върне безпрепятствено в напуснатата пътна лента“, като изпреварил моторно превозно средство, използвайки пътна лента за насрещно движение, когато не можел да се върне безпрепятствено в напуснатата пътна лента, вследствие на което по непредпазливост причинил смъртта на трима души, като деянието е извършено в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта 2,17 на хиляда, като от деянието е настъпила смърт на повече от едно лице и случаят е особено тежък.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Иво Лудия се врязал в БМВ-то на Околовръстното на Пловдив със 132 км/ч!