България се разтресе от скандалното пускане от ареста на мъжа, обезобразил с макетен нож 18-годишната си приятелка в Стара Загора. В различни градове на страната започват протести, а властите форсираха разследването на случая. Извършителят дори беше повторно задържан, след като беше пуснат от ареста заради „леката телесна повреда“, която е причинил.

В страни от прожекторите обаче остана друг случай. Този с бизнесмена от Пловдив Симо Касабов, който в края на миналата година преби жестоко жена си с тенис ракета. Тази седмица той получи условна присъда, въпреки тежката телесна повреда и страдание, което причини на съпругата си пред очите на детето им.

Симо и Димитрия Касабови имали връзка от 2002 г. Според прокуратурата бизнесменът бил много ревнив и от самото начало на отношенията им проявявал агресия и арогантност към съпругата си. Ограничавал контактите ѝ с родители и приятелки, проверявал съобщенията ѝ и следил местонахождението ѝ. Многократно в съвместния им живот се случвало Касабов да посяга на Димитрия. Жената няколко пъти опитвала да избяга от него, но той я намирал, биел я и скривал портмонето ѝ, за да не може да отиде при родителите си.
Преди Коледа Симо Касабов се прибрал и заварил съпругата си да използва телефон, за който той не знаел. Двамата се скарали и Димитрия решила да сложи край на връзката им. Съпругът ѝ се ядосал, взел тенис ракета и започнал да я налага с нея, с юмрук в окото и ребрата и с шамар в областта на дясното ухо. След побоя жената успяла да избяга и постъпила в болница. Лекарите установили течност в стомаха, пробит далак и спукано тъпанче.

В крайна сметка бизнесменът се споразумя и излезе от ареста. Дори успя да пише на приятелите си във Facebook:
“Скъпи приятели, искам на всички да ви благодаря, че всеки ден бяхте с мен и разбрахте, че попаднах в един капан на един лицемерен човек който съм го мислил че е стълб до мен , а то се оказа едно вонящо блато.“, написа Касабов.

Дали тежката телесна повреда може да се нарече вонящо блато и с какво наказание ще се размине мъжът, обезобразил приятелката си, а и следващият, който ще пребие жена си или нечия дъщеря, предстои да разберем.

Потребители в социалните мрежи припомнят, че една от основните цели на наказанията, е превантивната функция. Тоест, когато се налага наказание на извършителите, законодателят цели да осъществи превенция и да предотврати в бъдеще подобни престъпления.
 
Къде е обаче е превантивната цел, след като извършител на тежка телесна повреда излиза на свобода?