Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 46-годишен бизнесмен за изнудване, придружено със заплаха за убийство.

Въпросният мъж, в периода от 9 март 2018 г. до 21.12.2019 г., при условията на продължавано престъпление, е заплашил 51-годишен мъж да му предаде сумата от 74 000 лева, като успял да изкопчи са 25 600 лева. Изнудването е било придружено със заплаха за убийство.

До момента е установено, че обвиняемият и пострадалият имали търговски взаимоотношения в строителния бранш. Те изграждали в гр. Пловдив обект с офиси и магазини. След като прекратили общата си работа, обвиняемият е изразил претенция, че пострадалия му дължи пари в размер на общо 74 000 лева. Той обаче отричал да има финансови задължения към него. В горепосочения период обвиняемият многократно се обаждал на пострадалия, като му оказвал натиск да събере и да му предаде исканите пари, заканвал се със саморазправа и заявил, че „следващата им среща ще е кървава“. Отправял и други заплахи за живота му. В резултат на упражнената принуда под формата на заплахи за убийство, бизнесменът противно на волята си предал на обвиняемия, на няколко пъти, сума в общ размер на 25 600 лева.

След подаден сигнал в полицията, на 21 декември 2019 г., изнудвачът е задържан от служители на МВР за 24 часа. Арестът му е удължен за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Днес, 23 декември 2019 г., по искане на Окръжна прокуратура-Пловдив съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.