Срокът на проверката по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков е стандартен и тази проверка с нищо не се отличава от десетките проверки, които се образуват ежедневно в Специализираната прокуратура и в прокуратурите в цялата страна. По темата може да говори най-подробно наблюдаващият прокурор. Аз не мога да вляза в конкретика. Проверката е извънпроцесуален способ и няма правна тежест. Тази проверка е по-скоро да може наблюдаващият прокурор да прецени дали сигналът е истински. Срокът на проверката е двумесечен и  после има един месец, в който прокурорът да реши преписката. Това реално означава, че тя може да приключи след изборите на 14 ноември. Да, може да има правни последици за Кирил Петков, но Спецпрокуратурата спазва всички закони и няма да коментираме политически изказвания от страна на "Продължаваме промяната".  

Това заяви в предаването "Още от деня" ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, която коментира днешната новина, че срещу съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков е образувана преписка заради казуса с двойното му гражданство. 

Спецпрокуратура проверява казуса с гражданството на Кирил Петков

"Институционалните войни не водят до нищо добро. Това се отразява най-вече на българските граждани. Аз наблюдавам ръст на престъпления, с които мислихме, че сме справили. Говоря за телефонните измами, защото те основно се извършват от организирани престъпни групи. Има ръст и при трафика на хора, който се свързва с бежанската криза. Непрекъснатите приказки за закриване на Спецпрокуратурата се отразяват на работата ни и аз забелязвам една демотивация. 

Правото и политиката са много тясно свързани, но винаги политиката трябва да служи на правото, а не обратното. От 20 години се говори за съдебна реформа и аз знам, че такава трябва да има. Ясно е, че дължим на обществото още в борбата с корупцията по високите етажи на властта, но ние се занимаваме с тази борба от 2017 година и това е кратък срок за такива дела и разследвания. Имаме нужда от още малко време, за да покажем резултатите, към които се стремим. За първото деветмесечие на тази година сме приключили и сме предали на съд 44 лица за корупционни практики", разкри Маджарова. 

"Делото срещу укриващия се в Дубай бизнесмен (Васил Божков - бел.ред.) си тече. За последно разпитахме един от неговите съдружници (Борис Бекяров - бел.ред.) и мисля, че утре също ще дава показания в качеството си на обвиняем. Относно досиетата "Пандора" мога да кажа, че не можем да разследваме само по журналистически статии. В България Наказателният кодекс е много стар. Според мен, за да имаме една качествена съдебна реформа първо трябва да се започне от закона", завърши Валентина Маджарова.