Оставиха в ареста двамата медици, обвинени за документната измама, свързана с неправомерно получаване на парични суми от бюджета на НЗОК. Така Районен съд - Пловдив уважи искането на прокуратурата за вземане на най-тежката мярка за неотклонение. Делото протече при закрити врата без присъствието на журналисти. Причината за това е, наличието на секретни материали, които не могат да бъдат оповестявани, предаде TrafficNews.bg.

54-годишният д-р Веселин Станчев е общопрактикуващ лекар, който приема пациенти в Пловдив, а неговият колега 55-годишният д-р Найден Пъджев се е водил едноличен собственик на медицински център „Физио Витал”. По данни на обвинението д-р Найден Пъджев е бил извършител, а д-р Станчев помагач. Установено е, че пациентите са били преглеждани фиктивно и са им били извършвани процедури по физиотерапия, за което Здравната каса е платила на медицинския център по физиотерапия сумата от 12 900 лв.

Обвиняват двама пловдивски лекари, ощетили НЗОК с близо 13 бона

Припомняме, че към настоящия момент обвинението е за 31 пациенти, като единият задържан насочвал с направления хора към медицински център за физиотерапия. По данни на полицията лекарите са издали около 1000 направления, които тепърва ще бъдат разследвани.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Окръжен съд - Пловдив.

Пловдивските лекари, точили Здравната каса, са работили в тандем