Майката на детето Буда, което се роди в домашни условия и живя 3 години без акт за раждане и ЕГН, остава окончателно в Центъра за психично здраве за 30 дни. Това реши Окръжен съд- Пловдив преди минути . Делото се гледаше при закрити врати, а днес  43-годишната Галя Танева се изправи отново пред магистратите, за да обжалва решението на Районен съд- Пловдив, който прецени, че майката на Буда трябва да  остане в Центъра за психично здраве. До заседанието обаче не бяха допуснати представители на медиите, а решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване, информира TrafficNews.bg.

По време на делото в Районния съд, адвокат Костадинов поиска от магистратите 43-годишната жена да продължи лечението си в домашни условия, днес това искане бе повторено, но отново остана без уважение.

Изведоха протестиращи в подкрепа на майката на малкия Буда ВИДЕО

Докато двучасовото заседанието течеше, пред  вратите на съдебната палата се бяха събрали двайсетина души от цяла България,  за да подкрепят майката на Буда - Галя Танева. Протестиращите за Галя не спряха да пеят с пълен глас “Кой уши байрака” и „Йовано,Йованке” .

"Има господ и господ вижда". По думите им това е отвличане на деца, без значение, че е направено по законосъиобразен начин. 

Диагнозата на Галя Танева е лека форма на шизофрения, но според защитникът ѝ, след приключване на лечението тя ще е изцяло нов човек.

Съдът реши за Галя, отлеждала детето си без ЕГН СНИМКИ

Жената привлече общественото внимание, след като три години отказваше да регистрира своето дете в „дяволската система”. Така то нямаше ЕГН и не можеше да се възползва от каквито и да е социални придобивки. Детето, кръстено Буда, е родено от нея у дома, без лекарска помощ. Оказа се, че това не е първото раждане в домашни условия на майката. За съжаление първият опит е бил неуспешен и детето е починало.

3-годишното момченце Буда вече има законно име и служебно издадени документи. Детето получи името Атанас, а към момента е настанено със статут на временна закрила в приемно семейство. То ще има личен лекар и ще може да посещава детска градина.

Нейните поддръжници се опитаха да влязат в съда, но бяха спрени от съдебната охрана. 

Социалните взимат детенцето, което живееше без ЕГН в Пловдивско ВИДЕО