Петър Чернев, който малтретираше 5-годишно дете в Пловдив призна вина пред съда за всички 6 престъпления. Майката на пострадалото лице се споразумя с прокуратурата за 3 години условно с 5 години изпитателен срок, което означава, че също е признала, че в съучастие с Чернев са му нанесли средна телесна повреда.

Разпоредителното заседание срещу Петър Чернев и майката Стела Алексиева се гледаше без присъствието на журналисти. Това реши преди започване на заседанието съдия Божидар Кърпачев. След това обаче, той покани журналистите, за да ги уведоми какво се е случило на заседанието.

Петър заснел клип как пребива голото 5–годишно дете на приятелката си

В съдебната зала стана ясно, че нито един от двамата обвиняеми не e направил искане за връщане на обвинителния акт на прокуратурата за поправка.

Майката Стела Алексиева изяви желание да сключи частично споразумение с държавното обвинение, като прие да търпи наказание от 3 години условно и 5 години изпитателен. Делото за Петър Чернев ще продължи и затова не може този състав да одобри споразумението на майката, съобщи trafficnews.

По тази причина то ще бъде изготвено и пратено на друг състав за разглеждане. Чернев е решил да признае всичко записано в обвинителния акт и делото ще продължи по реда на съкратеното следствие. Процесът ще приключи в края на месеца, а вещи лица и свидетели няма да бъдат разпитвани пред съда. При това искане от страна на подсъдимия, наложената му присъда ще може да бъде намалена с 1/3.

В хода на делото пострадалото дете е конституирано като частен обвинител, а неговият адвокат предяви граждански иск. Същият няма да бъде разгледан в това съдебно производство, тъй като според съдия Кърпачев, това би затруднило процеса. Случат е от януари месец тази година, а както TrafficNews.bg съобщи, Петър Чернев и майката на детето живеели на семейни начала в апартамент в Пловдив. Бащата на момчето се намирал в чужбина, като майката била получила правата за отглеждане на сина си.

По делото е установено, че Чернев употребявал наркотични вещества – марихуана и амфетамин, вследствие на което ставал агресивен. В горепосочените периоди 5-годишното момче е било малтретирано пастрока си, като системно му е бил нанасян побой, отправяни са му били закани и принуди, както и е било подложено на изтезания.  Момчето е било удряно по главата и от нанесените удари получило рана, поради което косата му е опадала. Наложила се и оперативна намеса и присаждане на кожа. Петър е заснемал проявеното насилие с видеокамера, заплашвал е детето, обиждал и проявявал спрямо него унизително отношение. За част от издевателствата е знаела майката на детето, но не се е намесвала. 35-годишният е проявявал насилия и спрямо нея, като по тези случаи се води отделно досъдебно производство. Сигнал за пострадалото дете е бил подаден от негови близки.

Малтретираното 5-годишно дете е оперирано успешно в Пловдив

След делото адвокатът на Чернев заяви, че не признават вина за всички обвинения, макар в съдебната зала подсъдимия да се е признал изцяло за виновен. 

“Ние сме удовлетворени от това, защото ние сме го поискали да минем по съкратената процедура. Признали сме фактите. Ще чакаме следващото заседание и ще очакваме правилно преценяване от съда на тези обстоятелства и да се прецени доколко виновен за какви престъпления и какво наказание да получи.” На въпрос дали е признал за всяко едно от 6-те обвинения, адвокат Давчев заяви - “Той е признал фактите и признава вина за отделни деяния, но не за всичките. И не, че всички правилно са квалифицирани. С оглед доказателствения материал, не признава всички престъпления, които му са вменени във вина, защото няма доказателства за това. Ние считаме, че средната телесна повреда той я е причинил и според експертизите не я е причинил той. Няма пречка съдът да му дадена условна присъда с оглед това, което ще приеме. Той признава, че е причинил лека телесна повреда, но такива са доказателствата по делото според нас", каза след заседанието адвокатът на обвиняемия Чернев Йордан Давчев.

Ново обвинение за майката на малтретираното 5-годишно дете

Въпросното частично споразумение трябва да бъде особрено одобрено от друг съдебен състав в рамките на една седмица.

Според защитата на майката Алексиева адвокат Росица Драгинова споразумението е леко завишено, но прокурор Димитър Костов не е пожелал други параметри. Тя отрече думите на адвокатът Йордан Давчев, защото по думите ѝ в мотивите на съда не е посочено съмнение за участието на Чернев в причинената средна телесна повреда на 5-годишното дете.

“Сега ще видим дали ще бъде одобрено от друг състав на съда. Майката не е присъствала на тези сцени. Според обвинителния акт се казва, че на някои от сцените е присъствала, но според мен няма такива доказателства. Разбира се, тя проявява интерес към детето, чува се с него, то сега е в Германия при баща си”, завърши адвокат Драгинова.