35-годишната Стела Алексиева  и 35-годишният Петър Чернев , които бяха задържани и обвинени в системно малтретиране на 5-годишно дете, се изправиха пред съда днес .След 3-часово заседание, преди минути съдия Иван Калибацев определи на майката на малолетното дете  най-леката мярка за неотклонение "подписка", а  Петър Чернев остана зад решетките, предаде TrafficNews.

Това са мъжът и жената, обезобразили от бой малко дете в Пловдив

Припомняме, че малко по-рано през деня Районна прокуратура-Пловдив ги привлече като за това, че на неустановена дата през месец декември 2023 г., като извършители и в съучастие, в условията на домашно насилие, са причинили на момченцето средна телесна повреда, довела до обезобразяване на главата и разстройство на здравето, както и временна опасност за живота. Двамата бяха задържан за срок от 72 часа, а днес държавното обвинение поиска от съда постоянният им арест.

В съдебната зала стана ясно, че относно Петър Чернев са повдигнати три обвинения, едно от които е, че е принуждавал 5-годишното дете да прави неща против волята си. По данни на прокуратурата в мобилния телефон на обвиняемия  са открити видеоклипове, на които се вижда как детето и той са голи жилището, където живеят. Стана ясно, че на записите Чернев обявява коя е датата на заснемане и какви ще бъдат действията му днес , както и на следваща такава.  Държавното обвинение заяви, че на част от клиповете детето е унижавано и са му налагани брутални удари.

Прокуратурата разясни, че на единия видеоклип от миналата година  се виждало как той нанася брутален побой на момченцето. То е било съборено от стол, паднало е на земята, било ритано, вдигнато за крака с надолу главата и подхвърлено, като през цялото време било и без дрехи.

„Ще бъде унизително да разкажа какво се вижда на видеоклиповете. Стореното от обвиняемия е безгранично преминаване на морала”, заяви наблюдаващият прокурор Бригита Байрякова.

Според нея, въпреки че разследването е в начален етап, е  налице обосновано предположение, че  именно двамата са издевателствали над малолетното момченце. По данни на държавното обвинение  главата на детето е била обезобразена именно в жилището,което е било обитавано от обвиняемите и детето. От доказателствата става ясно, че на мястото на нараняването детето няма коса и не може да се установи дали има кожа. Тепърва ще се констатира колко е дълбочината на раната, като на този етап не е ясно до какво състояние може да доведе въпросната рана на главата на детето. Държавното обвинение посочи, че 5-годишното ще бъде подложено в близките дни на операция, за да се изяснят обстоятелствата около нараняването.

Въпреки майката не е потърсила никаква медицинска помощ за малолетното си дете и то е пребивавало с голямото нараняване дни наред. 

В  днешния разпит в синя стая на пострадалото дете, то разкрива, че е било удряно и от майка си и от неговия  пастрок. Държавното обвинение посочи, че има и съседка, която също е дала показания. От разказа й става ясно, че са се чували викове на детето от банята във връзка с побой . Разпити са извършени и на сестрата на обвиняемата, както и на майка й.

Извършени са множество огледи във въпросния апартамент  и са иззети веществени доказателства за част , от които обвиняемите са си признали, че може да имат отношение по делото. Прокурор Бригита Байрякова заяви, че майката Алексиева и Чернев са обяснили в разпитите си, че детето само си е изгорило главата с душа в банята до степен на обезобразяване.  По тази причина ще се направят и експертизи и на иззетия по делото душ, за да се проверят версиите.

Според държавното обвинение, ако двмата обвиняемия бъдат пуснати от ареста, може да извършат и друго престъпление или да се укрият, предивд, че майката е безработна, употребява често големи количества алкохол и няма постоянен адрес. Прокурор Байрякова поясни за обвиняемия Чернев , че е осъждан за наркотици, а по свидетлски показания през деня се държал неадекватно, а когато употребявал субатснции ставал агресивен. 

 Според защитниците на двамата обвинени адвокат Йордан Давчев и Константин Давче нищо не е доказано, а травмите на момчето са станали по невнимание. По думите на адвокат Йордан Давчев обвинението е "напомпано", а фактите не говорят за средна телесна повреда.

Както вече съобщихме, до задържането им се стигнало след сигнал, додаден от роднина. На 08 януари 2024 г. близка на малолетното дете се срещнала с него и видяла, че на главата му има голяма рана. За случая е уведомила органите на ІV РУ при ОД на МВР-Пловдив. На детето веднага е оказана полицейска закрила и със съдействието на отдел „Закрила на детето“-Пловдив е било изведено от семейната среда, като му е осигурена закрила. Два дни по-късно е проведен координационен механизъм в отдел „Закрила на детето“-Пловдив.