Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо Борислав Христов, на 50 г. Той е предаден на съд за това, че на 09.09.2021 г. в с. Ведраре, обл. Пловдив, в качеството си на длъжностно лице - експерт в сектор в ТД „НС“ гр. Пловдив, е поискал дар от другиго - сумата от 1500 лева, която не му се следва и на същата дата в с. Ведраре, обл. Пловдив, той е приел парите.

На 20.10.2021 г. в с. Ведраре, обл. Пловдив, Борислав Христов е поискал от същото лице сумата от 1000 лева, която не му се следва и на 11.11.2021 г. в гр. Пловдив е приел сумата от 750 лева. 

И в двата случая парите са били поискани и получени, за да не извърши Борислав Христов действие по служба – за да не докладва констатирани нарушения от страна на пострадалия - земеделски производител, във връзка с водено от Борислав Христов оперативно дело за наблюдение в качеството му на експерт в ТД на „НС“ гр. Пловдив. Престъплението е квалифицирано  по чл. 301, ал. 1 от Наказателния кодекс. 

Борислав Христов, който бил служител на ДАНС в гр. Пловдив, се срещнал с пострадалия свидетел и му заявил, че спрямо него се води проверка за нарушения като земеделски производител, има събрани материали, нещата са много сериозни и може да се стигне до арест. За да бъде предотвратено задържането и по-нататъшно разследване, Борислав Христов поискал и получил горепосочените суми. Малко след предаване на парите той е бил задържан от служители на МВР. 

Спрямо Борислав Христов е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева. 

По делото са разпитани свидетели, извършени са експертизи, иззети са веществени доказателства и др.

Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.