От прокуратурата изпратиха становище във връзка с направено по-рано днес твърдение на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, че наблюдаващият прокурор не е позволил арест на полицаите, присъствали на катастрофата на Околовръстното, при която при която "Порше" се удари в автомобил и отне живота на един френски гражданин, а друг пострада тежко.

Отстраниха полицаите от катастрофата на Околовръстното в София

"Изказванията на министъра не отговарят на истината и фактите по делото и не кореспондират с предвидените изисквания в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за министерството на вътрешните работи (ЗМВР). Съгласно закона, регламентиращ действията на служителите на МВР, а именно чл. 72 от ЗМВР, единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Тези задължения са извън правомощията на прокуратура", посочват от държавното обвинение.

Любенов, причинил катастрофата на Околовръстното, е карал със 195 км/час

"Чл. 64 ал. 2 от НПК регламентира действията на прокурора по задържане на лица, като той може да постанови задържане само и единствено до 72 часа на обвиняемо лице и то с една единствена цел - то да бъде доведено пред съда, който да прецени дали да вземе мярка за неотклонение "задържане под стража". Към привличане на дадено лице в качеството на обвиняем, съгласно чл. 219 от НПК, се пристъпва след като се съберат достатъчно доказателства за съпричастността му към извършване на престъпление от общ характер. В случая такива не са били налице, тъй като образуваното досъдебно производство е в самото си начало", се казва още в становището.

Полицаи са изгонили шофьора на дрогирания с поршето, убил французин в София