Качено във фейсбук видео на умираща пред спешното отделение във Враца жена взриви обществеността и предизвика буря от възмущение.

Случаят е от нощта в понеделник, когато 43-годишна жена от врачанското с. Пудрия се събудила и казала на мъжа си, че не може да диша. Той веднага качил съпругата си и детето им в колата и отишли в спешния център във Враца.

Когато пристигнали мъжът разказал на регистратурата какво се е случило.

Жена издъхна в Спешното във Враца, а рецепционистката си бърка кафето! ВИДЕО

На видео, качено от свидетел на случката, се вижда и чува как жената на регистратурата го пита какво е пила съпругата му и мъжът отговаря, че от два дни пие флудрекс, но през нощта се събудила и му казала, че едва диша. Докато притесненият човек се опитва да върне в съзнание съпругата си, чиято глава пада назад, жената от регистратура няколко пъти го пита за ЕГН-то, като в същото време най-спокойно разбърква кафето си, вместо да извика дежурния лекар.

Според автора на видеото Иван Илиев жената е починала още пред регистратурата, но според изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Петър Керемедчиев тя е издъхнала след като била приета в реанимацията. По думите на шефа на болницата, който вече е бил запознат със случая, 43-годишната жена е стояла около 10 минути пред регистратурата, след което е приета в реанимация, но медиците не са успели да я спасят. Тя е имала тежка белодробна емболия, която може да е постковид синдром, въпреки че тестът ѝ е бил отрицателен.

„Тя не умира пред спешното, но според мен тези минути там, които се виждат и на видеото, са отвратителни. Взел съм административни мерки“, категоричен е д-р Керемедчиев.

От окръжната прокуратура във Враца съобщиха , че започват проверка в МБАЛ „Христо Ботев“ заради случая. От държавното обвинение са разпоредили на полицията да извърши проверка. Тя трябва да установи има ли нарушение на правно регламентирана дейност, каквато е медицинската помощ, и дали смъртта е причинена по непредпазливост в болницата. РЗИ във Враца също е започнала проверка по случая, след подаден сигнал от областната администрация, пише 24 часа.

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова пък нареди Изпълнителна агенция "Медицински надзор" също да провери случая.