След близо тригодишна сага репортерът Димитър Върбанов бе признат за невинен от Окръжен съд - Велико Търново по дело, заведено срещу него от прокуратурата след серия от репортажи за склад, в който се съхраняват храни с изтекъл срок на годност.

До съдебната зала се стигна след като в серия от репортажи в предаването „Господари на ефира“ Върбанов и екипът му показаха как в склад за храни във Велико Търново се съхраняват стоки с изтекъл срок на годност с месеци, а Областната дирекция по безопасност на храните не взема никакви мерки.

Журналистическото разследване показа как част от стоките с изтекъл срок на годност се разпространяват в търговската мрежа след преетикетиране, при което се подменя срокът им на годност.

На 26 септември 2018, заради липсата на адекватен контрол от страна на институциите, Върбанов и операторите му за пореден път опитаха да направят проверка в склада за храни, след като стока бе възбранена от ОДБХ и образувано досъдебно производство от прокуратурата. По време на снимките към екипа бе проявена агресия и опит за физическа саморазправа. Нападението над репортерския екип бе отразено в местни и национални медии.

След това, обаче, срещу репортера бе повдигнато обвинение, че е дал неверни показания с мотивите, че „пред надлежен орган на властта – старши разследващ полицай в Отдел „Разследване" при ОД МВР – Велико Търново, устно съзнателно е потвърдил неистина, а именно: че бил издърпан до вратата на склад на ЕТ „Елис Елисавета Захариева"  във Велико Търново, където е бил блъснат и изхвърлен от склада от собственика му Иван Иванов и друг служител, вследствие на което получил наранявания“.

След тригодишна сага, на 2 декември 2021, въззивен състав на Окръжен съд – Велико Търново обяви Димитър Върбанов за невинен по това обвинение. Решението подлежи на обжалване и протестиране пред ВКС в 15-дневен срок.

„Това беше едно от най-кошмарните неща, които могат да се случат на един журналист. Показваш как в търговската мрежа безпрепятствено се продават храни с изтекъл срок на годност, докато институциите нехаят и в резултат получаваш обвинение, мярка за неотклонение „подписка“, криминалистична регистрация – снимка с табелка и номер, взимане на ДНК-материал и пръстови отпечатъци. Нищо не може да компенсира стреса за мен и близките ми, както и чувството за несправедливост, което изпитва човек, който се е борил да покаже една нередност на обществото, а получава обвинение от прокуратурата в замяна. В нито един момент, обаче, не съм преставал да вярвам в закона и в това, че за Окръжен съд – Велико Търново са важни фактите и доказателствата.“, коментира бившият репортер на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов.

Междувременно складът, в който разследването на Върбанов показа, че се съхраняват и продават храни с изтекъл срок на годност, все още работи. Никой не знае какво се случи с храните с изтекъл срок, които разследването разкри и нито една от държавните институции не даде задоволителен отговор на въпроса влязоха ли те в търговската мрежа.