“Няма да позволя не само да се засягат интересите и сигурността на хората и на народа, но и на магистрати и съдебни служители от организираната престъпност. Те да бъдат заплашвани, да и им се оказва натиск, още повече върху дами и майки”. Това каза главният прокурор Иван Гешев на пресконференция в Националната следствена служба (НСлС).

Откриха списък на заплашвани магистрати у обвиняеми от престъпна група

“СГП ще търси съдействие от колегите магистрати и прокурори, които чувстват, че към тях е отправена заплаха по отношение на тяхното здраве и живот. Смея да теърдя, че в Софийска градска прокуратура не е оказвано влияние на никой следовател или прокурор. Ще подкрепяме това до края и ще извършваме всички действия за разкриване на обективната истина”, каза Илияна Кирилова. 

При претърсването, проведено на 7-ми март са открити кокаин и лист хартия с текст “вредители за уволнение”. Листът съдържа списък на съдии, прокурори. 

При претърсване на жилището на друг обвиняем с инициали Г.Д. също са намерени и иззети наркотични вещества и банкноти с номинал 50 100 евро. Намерен и иззет черен найлонов плик, който съдържа бял лист с текст на английски, един с текст на български, както и 2 флаш-памети. 

Едното лице е напуснало страната, а другото е било задържано.

Припомняме, че по-рано днес от прокуратурата съобщиха, че е разкрита организирана престъпна група, обвинена в множество престъпления. При претърсвания на имоти на обвиняемите са открити списъци с имена на следователи, прокурори и съдии, които са били заплашвани.

По време на презентацията на прокуратурата бяха представени и 15 аудиозаписа на разговори между петима души.

На тях лицето, наречено Красимир Каменов – Къро разговаря с обвиняемите, както и с лице, за което има данни, че е журналист, засягайки имената на Кирил Петков, Асен Василев, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, главния прокурор Иван Гешев и др.

От записите се чуват изрази като: „Сега ще видим дали Гешев ще хвърли топката…“, „Любомир Георгиев сигурно ще отиде на изборите…“, „Митко BIRD“, „Давам ти Дилян.“, „Тоя Борислав от ГДНП…“, „Цецо ми звъня вчера от Белград…“. 

“По какъв начин държавата ще защити  гражданите и народа си, след като позволява да бъдат напади съдебната власт и българските институции? Това е въпросът,  на който трябва да отговарят служ прав и бъдещето НС”, попита Гешев.