В края на септември Върховният касационен съд ще заседава по едно от делата, добили голям обществен отзвук в последните години. Процесът срещу Георги Семерджиев, който през 2022 година уби с колата си Христина и Хариет на булевард „Черни връх“ в София, е насрочен за 26 септември.

Делото е образувано по жалби от защитниците на Семерджиев срещу решението от 22 април тази година на Софийския апелативен съд, с което е потвърдена присъдата, издадена от градските магистрати през 2023 година и с която Семерджиев е признат за виновен.

Шофьор, чиято кола била блъсната от Семерджиев, свидетелства по делото

На подсъдимия е наложено едно общо най-тежко наказание „лишаване от свобода“ за срок от 16 години, което на основание чл. 24 от НК е увеличено на 20 години. Присъединено е наказанието „глоба“ в размер на 7000 лв. Семерджиев е осъден да заплати обезщетения на гражданските ищци по предявени искове за неимуществени вреди, припомня БГНЕС.

С касационните жалби от защитниците на подсъдимия са заявени всички основания за проверка по чл. 348, ал. 1 от НПК. С едната жалба са направени искания при условията на алтернативност – за отмяна на въззивното решение и оправдаване на подсъдимия, за отмяна на решението и връщане на делото за ново разглеждане от въззивния съд или изменение на атакуваното решение, като бъде приложен закон за по-леко наказуемо престъпление и бъде намалено наложеното наказание. С втората жалба от ВКС се иска да отмени решението на апелативния съд и да върне делото за ново разглеждане.

Майката на загиналата Хариет: Трябваше да пресече и да отиде на спирката