Любимият летен сезон на апашите отмина, но това не означава, че докато водим децата си на училище, те на са ни издебнали и не са обрали дома ни – за секунди!

Предпочитаният метод на крадците за проникване в жилището ни е чрез неутрализиране на отключващия механизъм. Сред най-достъпните начини за това е използването на различни ключарски инструменти, като най-популярни са шперцовете.

Покупката на подобни средства е напълно законна и може да бъде направена както във железариите, така и онлайн. Шперцовете са евтини и предлагат бързо и сравнително безшумно отключване на ключалките в рамките на минута.

Специализираните ключарски магазини предлагат богато разнообразие от шперцове, пригодени за различни видове ключалки. Там се продават автошперцове, инструменти за отключване на автомобили и брави, патрони, каси и сейфове, както и специални шперцове за врати. Комплект от 15 шперца за врати струва… около 25 лв.

Експерти съветват, че за да се предпазим от кражби, е важно да обърнем внимание на секретните патрони на бравите. Те в никакъв случай не бива да се подават над повърхността на вратата, тъй като лесно могат да бъдат счупени и след това отворени с подходящия инструмент.

Допълнителните брави със скосено езиче не гарантират по-добра сигурност и експертите съветват да се подсигури защитата на дома чрез двустранно или многостранно заключващи се врати.

Разбира се СОТ охраната също върши прекрасна работа, а и месечният абонамент далеч не е толкова скъп.

От МВР коментират пред "Монитор", че крадците набелязват жилищата, които искат да оберат, най-вече по външния вид – наблюдават дали вратите са нови, дали домът е саниран, оглеждат фасадите на сградите и отчитат наличието или липсата на климатици.

Вещите, които апашите предпочитат, са лесно преносими и лесно продаваеми, като златни или сребърни бижута, скъпи ръчни часовници, пари и черна техника - телевизори и компютри.

862 домови кражби за юни и юли са регистрирани в полицията през тази година, което е с 219 по-малко от тези през летните месеци на 2018 г.

От Главна дирекция "Национална полиция" коментират, че се наблюдава спад поради по-добрата работа на униформените.

Най-много домови кражби са регистрирани в градовете София, Бургас и Варна.