Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев изиска детайлна информация от вътрешния министър Бойко Рашков за биткойните, които са били иззети от МВР като доказателства по време на операция "PRATKA/VIRUS" през 2017 г., съобщават от партията.

"Преди пет години Центърът за противодействие на престъпността в Югоизточна Европа съобщи, че България е конфискувала 213 576 биткойна, които по днешна цена са около седем милиарда долара. Когато биткойните са иззети, стойността им по пазарни цени е 500 милиона долара. Обстоятелствата около тази операция остават неясни и до днес, както и съдбата на самата конфискувана криптовалута", се уточнява в информацията.

Затова Мирчев иска от вътрешния министър отговор дали е образувано досъдебно производство, внесен ли е обвинителен акт в съда, колко биткойни и други криптовалути са иззети в рамките на разследването, къде се съхраняват - на онлайн платформа/борса, на hot wallet /портфейл на даден компютър, свързан с интернет), на cold wallet /портфейл на устройство, отделно от компютъра, което няма връзка с интернет/ или на друг носител.

"Разполагат ли разследващите органи с нужните частни ключове и ключови думи за възстановяване на тези частни ключове, за да могат да се разпореждат с иззетите биткойни и други криптовалути, извършено ли е до момента някакво разпореждане с тези доказателства и ако да - какво разпореждане, кога и по каква причина, налични ли са към момента като доказателства по делото и на разположение на прокуратурата ли са?", пита Мирчев, който ще очаква информация и от министъра на електронното управление Божидар Божанов, се отбелязва още в прессъобщението от "Демократична България".

Припомняме ви, че на 19 май 2017-а с подкрепата на SELEC родните полицейски власти обявиха, че успешно са приключили съвместното разследване "PRATKA/VIRUS" в областта на киберпрестъпността, извършено чрез компрометиране на митнически компютри с цел избягване на данъци.

Мащабната операция тогава бе срещу организирана престъпна група, с участието на хакери, подпомагащи контрабандата на стоки. Установено бе, че хакери са създали зловреден софтуер, който чрез въвеждането му в компютърни информационни системи на Агенция "Митници" осигурява отдалечен достъп до митническите информационни системи.

Полицията ни тогава претърси над 100 адреса, заподозрени, както и превозни средства. Иззети са голямо количество пари, както и оборудване, комуникационни устройства, компютри, таблети, банкови документи. Също така, във виртуалните портфейли на основните заподозрени са открити 213,519 биткойна, които също са били иззети.

Според електронното издание usethebitcoin.com – България притежава по-малко биткойни единствено от мистериозния създател на криптовалутата Сатоши Накамото, който до ден-днешен остава анонимен, но си остава и най-големият собственик на биткойни. Накамото има около 1.1 млн. броя от най-ценната криптовалута, добити чрез копаене още в зародиша на проекта.

Смята се, че виртуалните валути се съхраняват на офлайн сървър с цел защита от кибератаки и кражбата им, но къде ли са нашите - арестуваните?