Африкански граждани масово мамят самотни българки, като се представят за генерали от НАТО в интернет и ги принуждават да им изпращат пари. За това сигнализираха от ГДБОП. Експертите допълват, че в последните месеци случаите са зачестили.

Данните на ГДБОП сочат, че измамниците се насочват към жени, чиито профили в социалната мрежа показват, че нямат партньор. Имало е случаи, в които комуникацията чрез глобалната мрежа продължава със седмици, преди да се стигне до искането и изпращането на парични суми. 

"Избират да са възрастни жени, които имат общодостъпни снимки и в тези снимки очевидно е, че нямат партньор или по друг начин се установява, че тези жени биха потърсили някаква виртуална близост с някого. Затова им се представя красивата картина на американски генерал, който от 5 години е в Афганистан или някоя друга държава и търси жена, с която да заживее след приключване на военната му служба“, обясни пред БНР комисар Владимир Димитров, началник на отдела за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП.

„Масово е. Почти всяка седмица имаме българка - най-вече жени се таргетират от тия престъпни групи, която заявява, че преди няколко седмици се е запознала с подобен генерал. Изнудвана е по някакъв начин. Първоначално е поканена да изпрати пари, обикновено започват с неколкостотин лева“, допълни комисар Димитров.