Прокуратурата ще работи приоритетно по случаите, установени от МВР, в рамките на специализираната операция срещу наркоразпространението, която се провежда в цялата страна. Това заяви на брифинг в Съдебната палата главният прокурор Иван Гешев.

Той допълни, че от месеци обвинението извършва проверки за наркоразпространение, особено около училищата, както и за шофиране след употреба на дрога. През последните месец-два, освен тази организация, е създадена и координация по места с МВР за постигане на реални резултати по противодействието на разпространението на наркотични вещества.

Вчера главният прокурор е разпоредил на административните ръководители да активизират работата по досъдебните производства в съдействие с МВР и да предприемат необходимите действия за привличане към наказателна отговорност на лицата, за които има събрани данни.

56 са задържаните до момента в мащабната полицейска операция срещу разпространението на наркотици, която се провежда на територията на цялата страна.

В нея участват 3000 служители на полициата и жандармерията. Проверяват се над 150 търговски и частни обекта. Регистрирани са и криминално проявени лица и лица без провинения.

Това съобщи на брифинг главният секретар на МВР Петър Тодоров.

"Дали някой представител на институция харесва или не този, който стои начело на дадена институция, не интересува българските граждани. Основната цел е взаимодействие за покриване на очакванията на гражданите - противодейсиве на престъпността и защита на сигурността. В прокуратурата е създадена огранизация за бързо и приоритетно извършване на действия по разследването по случаи, които бих нарекъл нови и които ще разкрие и констатира МВР днес в съответствие със своите правомощия. Освен това, приоритетно и в координация с МВР активно се пристъпва към привличане към наказателна отговорност на лица, за които са събрани доказателства за разпространение на наркотици, както от МВР, така и от следователи", каза още Иван Гешев.

Както съобщихме, оранжерия с голямо количество марихуана, е разбита при мащабна акция на ГДНП.

Нелегалното съоръжение се намира в село Равно поле в частен двор. Задържаните са от Североизточна България. Те са криминалнопроявени, на възраст между 35-40 години. 

Разбиха голяма наркооранжерия в ремаркета на камиони