Българи горят с хиляди за мними коли от Европа, африканци завличат дами с "романтичен колет", вместо да получите парите от продаб само за ден в ГДБОП са получени 70 сигнала за кибер измами, разказва шефът на "Киберпрестъпност" Владимир Димитров. 

По думите му само за един ден миналата седмица - сряда, в отдела са постъпили 70 сигнала за злоупотреби в нета.

"Те касаят широк кръг от киберпрестъпления, 19 от тях за фишинг сайт, при който вместо да си продадеш стария лаптоп или ски за 800 лв., ти източват цялата карта", разказва той.

Най-честите им схеми са пет на брой:

Откриваш куц кон и Гришо ти брои на ръка €20 бона. Онлайн измама!

Разплащане

Първата схема, по която горят много хора, е свързана с пазаруване в една от най-големите платформи за безплатни обяви у нас. В нея са плъзнали хакери, които насочват продавачите към фишинг сайт за уж сигурно и бързо разплащане, информира Телеглаф. „Например човек си продава мобилния телефон и е сложил цена от 700 лв. Измамниците гледат какви контакти е дал, има ли вайбър или имейл.

Свързват се с него и му обясняват, че много са харесали телефона му, ще го купят, като в същото време му казват, че бързо, даже още сега ще си вземе парите през нова опция за сигурно разплащане.

Дават му адреса на фишинг сайта, човекът кликва там, въвежда си номера на банковата карта, име и фамилия, датата на валидност и кода. И докато чака да си вземе 700-те лева за телефона, му източват картата“, обясниха киберексперти. Обичайно хакерите си пазаруват техника от други онлайн магазини или захранват различни банкови сметки с откраднатите пари.

Возила

Втората схема, по която българи масово са завличани в нета, е свързана с купуването на кола от Европа. Хиляди нашенци избират возила от Германия, Англия, Швейцария, като предпочитат да гледат обявите в един от най-големите немски сайтове.

Там обаче също се подвизават измамници - в случая организирана престъпна група от Северна Африка, която създава фалшиви обяви. „Виждаш колата - изглежда перфектно, на малко километри е, уникална цена. Започва комуникация между потенциалния клиент и уж германеца в чат приложение.

Измамниците му изпращат дори фалшива снимка на собственика на автомобила, за да изглежда по-легитимна продажбата“, разказаха антимафиоти от „Киберпрестъпност“. Обичайно уговорката е возилото да се прати с куриерска фирма, а клиентът, ако я хареса, да я плати тогава. Дотук всичко изглежда наред, но измамниците атакуват след това.

По следите на една измама: Да живееш от дарения ВИДЕО

Например обясняват, че избраният автомобил ще пристигне в Русе. След 4 дни клиентът получава в имейл или в чат снимка, че колата е на автовоз, готова да тръгне към него, документите са обработени, но за да се освободи, клиентът трябва да изпрати копие на плащане към банката.

Бандитите заливат буквално българина с фотоси, като му пробутват и копие на мним паспорт на собственика. Запленен от возилото, българинът плаща и смята, че щом е по банков път, няма проблем.

„Клиентите не обръщат внимание, че сметката, в която превеждат, е в Португалия или Англия. Сумите, които изпращат, тръгват от 9000-10 000 евро. Те обаче пристигат при финансови мулета, които бързо или ги теглят, или ги прехвърлят в други сметки“, обясни комисар Димитров. По думите му всяка седмица има по 1-2 пострадали от България по тази схема.

Любов

Третата най-разпространена схема за измама в нета е свързана с любовта. Обичайно мъже се свързват по Фейсбук или другите социални мрежи с дами, които демонстрират по-висок стандарт на живот.

Обясняват им се в любов, вричат им се във вечна вярност и щом са сигурни, че мадамата е хлътнала, пускат въдицата. Обясняват, че искат да изпратят колет със скъп подарък. Дамите често отказвали, но това не спирало измамниците.

Хакерите заливали жените със снимки на мнимия подарък. След 2-3 дни въпросната жертва получава мейл от уж транспортна фирма, че стоката е задържана в Унгария или Гърция, на митницата и трябва 2000 лв., за да се обмити подаръкът.

Наивните дами пращали парите по банкова сметка - отново в Португалия, Малайзия или Англия. След още 7 дни хакерите, които са наясно, че дал ли си веднъж, ще дадеш и втори път, отново се свързват с жертвата. Пишат, че „скъпият подарък“ е спрян например в Швейцария, а вътре има 80 000 евро.

Жените полудявали от щастие и незабавно превеждали по 8-9000 евро уж за освобождаване на пратката. „Има жертви, които са стигали до теглене на бързи кредити или са залагали вещите си, за да си вземат несъществуващия подарък“, поясни шефът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП. Всяка седмица по 1-2 жени от страната са лъгани по тази схема с „романтичния колет“.

Компрометиране

Антимафиотите разкриват, че най-сериозната схема за източване на пари онлайн е чрез компрометиране на IBAN на компании. Всяка седмица по една фирма олеква с по 40-50 000 лв. по този метод, сочат данните на ГДБОП.

При тази схема хакерите успяват да влязат в мейла на фирмата, наблюдават с кого се води комуникация, какви поръчки се правят, как става разплащането. Обикновено зад този вид компрометирани стоят също ОПГ-та от Северна Африка.

Вече веднъж успели да влязат в мейла на счетоводителя например, хакерите започват да водят кореспонденция от негово име и пренасочват плащанията към свои сметки. Киберченгета споделят, че в момента най-атакувани са компании, които внасят медицински техники, реагенти, с лични предпазни средства срещу коронавирус. „

Обикновено този вид организирани престъпни групи, които проникват чрез мейла, не си правят труда да се захващат, ако оборотът е под 15 000 евро“, допълват антимафиоти.

Мераклии 

Петата схема, по която се обират най-много пари в нета, но по-рядко, е свързана с т.нар. инвестиционни измами. Хакери звънят на човек и му предлагат да се включи в нова инвестиционна платформа.

Мамят, че ще търгуват например акции на „Спейс екс“, „Амазон“, „Майкрософт“, винаги дават известни гиганти, за да зарибят жертвата. Измамниците предлагат на клиента да даде отдалечен достъп до компютъра си на финансовите брокери и сам да вижда как забогатява.

Карат човека да си отвори банкова сметка, твърдят, че клиентите им са милионери, дори няколко от тях си купили яхти. Първата инвестиция обичайно е 200 евро.

Българинът, мераклия да натрупа пачки, плаща. Звънят му пак и обясняват, че срещу тези пари са купили акции за 20 000 евро. Следват серия обаждания и исканите суми нарастват.

Ако клиентът поиска да си вземе парите, започват да го въртят, че трябват такси за освобождаване и т.н., за да му секне ентуасизмът. „Такива измамници са звънели на мен, на други полицаи, на съдии, на бизнесмени, на всякакви хора. Трябва много да се внимава“, обясни шефът на „Киберпрестъпност“.

По думите му имало преди време мъж, който изгорял с рекордните суми от 500 000 лв. „Всяка седмица имаме по 1 такъв случай. Хората изгарят с по 20-30 000 лв.“, обясниха още антимафиотите.