Служители на полицията задържаха двама криминално проявени, поругали паметника "Майка България" във Велико Търново, съобщиха от ОДМВР.

Полицаите се самосезирали от видеоклип, качен в социалните мрежи, на който се виждали двама мъже, качени на емблематичния монумент. Скандалното видео, било заснето между 21.30 и 22 ч. на 1 май, уточниха разследващи. После се появило в платформата ТикТок и предизвика възмущението на великотърновци и българи от цялата страна.

Видеото показва двама мъже, които позират, качени върху емблематичния паметник "Майка България" в центъра на Велико Търново на фона на чалга. Незабавно били предприети действия по установяване на самоличността им. В рамките на броени часове мъжете били установени – на 41 и 47 години, съответно от с. Шереметя и В. Търново. Те са известни на полицията и многократно осъждани, основно за кражби. 

Двамата са задържани за срок до 24 часа по ЗМВР.

По случая е започнато досъдебно производство за хулиганство, извършено в условията на опасен рецидив. Ако вината им бъде доказана, ги грози до 6 г. затвор.