Очевидец на доста тревожна случка в Пещера разказва във свой пост, качен във фейсбук, на какво е станал свидетел. Мъжът споделя, че докато седял в централния парк на Пещера, станал свидетел на насилие над жена и се намесил, също така извикал и полиция, която по негови думи - не направила нищо, а насилникът си тръгнал напълно безнаказан и необезпокояван от полицията.

Ето и пълния разказ на мъжа:
"Набиха жена в централния парк на гр. Пещера. Намесих се. Повиках полиция. Полицията нищо не неправи. Насилникът си тръгна. Това е кратката история. Ето и по дългата. Малко ще е като докладна записка, която може би полицаите няма да съставят или ако съставят, ще е с невярно съдържание.

Седим си в парка и чуваме писъци на жена, придружени с този специфичен шум от удар по тяло, крещене: “Ще те убия”, последван от женски плач. Трябваха ми около две секунди да се отправя към инцидента. На място установявам, жена, просната на земята и ридаеща. На пейка - седи мъж-каубой и до него колело.

С още един мъж, с куче, започнахме да го разпитваме какво прави, защо бие жената. Обяснявам на човека, че ще повикам полиция. Той ми се смее в лицето. Обадих се на 112. Казах си имената и обясних за случилото се. Пристигнаха два полицейски автомобила. Обясних на полицаите какво съм видял – удари заплахи, крясъци, падане на земята, писъци на жена. Посочих извършителя.

Полицаите явно са възприели, че соча другия човек, с когото се бяхме притекли на помощ. Поискаха му на него личната карта, не на насилника. Отведоха го към полицейската кола. Аз ги последвах и попитах полицаите какво се случва и че всъщност извършителят е друг. Казах им няколко пъти: "Ето ми личната карта, вземе ми данните, аз ще свидетелствам как онзи човек би жената и я заплашваше, че ще я убие.". Те явно загряха какво е станало, но докато аз се разправях с тях, човекът-насилник изчезна или просто полицаите го оставиха да си тръгне.

Същевременно започнаха да обясняват на другия свидетел как ще му напишат акт за това, че кучето му е без намордник. Към мен се обърнаха с – "Ти много знаеш, да не си работил като полицай?", Започнаха да ми обясняват, че тази жена я познават и това не е първият случай (явно намекнаха, че си го заслужава). Тя била парцал, това се опитаха да ми кажат. Нямало да подаде жалба. Аз им обясних, че хулиганството по чл. 325 е от общ характер и жалба не трябва, и че съм свидетел на това непристойно поведение.

Нищо! Гледаха ме с учудване, все едно съм извънземно. Обясних им, че в много подобни случаи, след насилие и непредприемане на мерки, се стига до убийства. Това се посрещна с някаква насмешка. Пак подчертаха, че много зная.

Казах им, че мога да подам сигнал срещу тях и да пиша до Министъра на вътрешните работи, ако трябва. Отговорът беше – "Ако искаш и сега му се обади".

Всички си тръгнахме. Някакво чувство на ужасно безсилие ме обзе, но и порив да не оставям тази история така. С каквито средства имам по закон, с такива ще се опитам да поправя този абсурд.".