80 плочки от изотоп на радиоактивния елемент америций са открити при специализирана операция на ДАНС и БОП в Пловдив и Карлово вчера, съобщи окръжния прокурор на Пловдив Ваня Христева. Първочанално са задържани 4 ма души, а вчера са повдигнати обвинения срещу двама мъже. 

„На 19 септември са извършени 6 броя претърсвания и изземвания в Пловдив и Карлово, в Първенец и Калековец. Проверени са жилища и лични автомобили. В лек автомобил "Ситроен" на Околоврстното на Пловдив са открити 44 броя плочки, които са изотоп на радиоактивния елемент Америций 241. В къща в Карлово намерихме 35 брой америций 241. В къща в Първенец е открита 1 плочка от същото вещество. Общо са открити 80 броя плочки. Взели сме всички необходими мерки, като сме работили по процедура, спазвайки изисквания за защита на здравето, както на хората живеещи в близост, така и на служителите, които участваха в операцията. Веществените доказателства са предадени на предприятие "Радиоактивни отпадъци" за съхранение. Повдигнати са обвинения на 2 лица за тежки умишлени престъпления с висока степен на обществена опасност. Предстои да се внесат мерки за постоянно задържане по дд стража" заяви прокурор Христева, цитирана от TrafficNews.bg. Според нея обвиняемите са търсели купувач за радиоактивните вещества и са искали по 5 000 евро на плочка.

Адмирации за служителите, които участваха в тази брилянтна операция, заяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. 

Откриха голямо количество радиоактивни вещества в къща в Карлово

Според шефа на ДАНС Павел Тончев, който пристигна в Пловдив за брифинга,  радиацията на въпросните плочки е надвишавала 400 пъти превишават разрешените излъчвания. Това обаче е било само на малък периметър, на около метър от плочките. "Нека не всяваме паника в обществото, не е имало опасност за хората", уточни той. Пластините са с индустриално приложение. В миналото са използвани за изолиране на статично електричество в различни производства. Този изотоп може да бъде използван при изработване на "мръсна бомба", уточни Тончев. 

От страна на ДАНС са предприети всички мерки за защита на живота и здравето на хората. Работата по случая продължава, предстоят още експертизи.

Той благодари на колегите от ДАНС – Пловдив, ГД БОП и пожарната и Окръжна прокуратура Пловдив.

Арестуваните са на 61 и 63 години. Двамата криминално проявени, осъждани са, но са реабилитирани. И двамата са собственици на търговски дружества, уточни наблюдаващият прокурор Славен Костова. 

Всички лица, които са имали досег с плочките, са изследвани и на този етап няма данни да са облъчени, уточни прокурор Костова. 

Въпреки, че бе съобщена цена, на която са се търгували плочките не стана ясно дали за тях е имало купувач. Не е изяснено и с каква цел и посока се е движел ситроена, в която са били натоварени по-голямата част от плочките.

Америцият, открит в Карлово - опасен елемент за атомни бомби и космическо гориво