По традиция в края на годината правим равносметки за изминалите 365 дни. Някои от тях са добри, някои не толкова.

В днешния материал ще ви представим обзор на по-тежките пътнотранспортни произшествия през годината, както и подробна статистика на инцидентите на пътя.

От началото на годината до 26 декември (включително) 546 души са загубили живота си при 7488 тежки катастрофи. За сравнение, през миналата година 463 души са починали при 7121 ТПТП. Важно е да отчетем, че през 2020 година, освен засиленият контрол от МВР, на трагичните инциденти повлия и пълният локдаун у нас, който продължи около 2 месеца. Друг съществен момент за разликата, може да посочим и изключително тежкия инцидент на магистрала "Струма" този ноември, при който загинаха 45 души.

Ако трябва да потърсим нещо, което да не е негативно, е това, че в последните 15 години само миналата и тази година жертвите на пътя са под 600 души.

Все пак това не са само числа, а човешки животи и всеки от нас трябва да се замисли за поведението си на пътя.

Най-тежките инциденти през 2020 година

За жалост тази година се прочухме в света именно с трагична катастрофа. На 23 ноември на магистрала „Струма“ 45 македонски граждани загинаха в катастрофа на пътнически автобус, който избухва в пламъци. Рейсът е пътува от Турция към Северна Македония. Инцидентът става малко след 2 часа през нощта на 31-ви км на магистралата до разклона за село Боснек.

7 души оцеляват при катастрофата.

Инцидентът бе определен като най-смъртоносната в Европа за десетилетието.

Аутопсиите показват, че повечето пътници са загинали от задушаване, а не от наранявания или разкъсвания от взрив. За съжаление сред жертвите са и деца.

В медийното пространство бяха публикувани различни версии за причините за инцидента. От пренасяне на туби с бензин, през прикрит наркотрафик, манипулиране на скоростта на автобуса, до проблеми с инфраструктурата. Все пак разследващите ограничиха причината до човешка грешка, но за инцидента са допринесли опасна мантинела и лоша маркировка.

След катастрофата освен течащите експертизи и разследвания, бе предложено да се намали скоростта във въпросния участък.

Лицензът на фирмата превовзвач "Беса Транс" е отнет от властите в РСМ.

Най-малко 43-души са загинали при пожар в автобус на АМ Струма

Тежка катастрофа на международния път Е79 Монтана-Видин отне живота на четирима в средата на май.

В района на село Долна Вереница тежкотоварен камион с българска регистрация се завърта и блъска лек автомобил. Впоследствие в леката кола се удря движещия се зад нея камион с турска регистрация, така тя се озовава между двата.

Кадър: бТВ

Двама от загиналите са семейство от видинското село Ружинци - мъж на 62 и жена на 59 години, а колата са пътували и майка и дъщеря от Белоградчик - на 46 и на 22 години.

Кошмар! Четири са жертвите от катастрофата с камиони до Монтана

През юни петима души намериха смъртта след катастрофа на главния път София - Варна, край село Микре. 

Кола с ловешка регистрация, пътуваща към Кирчево, навлиза в насрещното и челно се удря във варненски автомобил.

Кадър: Нова тв

В едната от колите пътували двама мъже на по 23-годишна възраст. В другия автомобил е имало трима мъже -  на 21, 28 и 58 години. Три от жертвите загиват намясто, а другите двама губят битката за живота си няколко часа по-късно. 

Четири са жертвите от челния удар край Микре. Пътят още е блокиран

Пета жертва взе трагедията край Микре

В началото на ноември в резултат на тежък сблъсък на пътя между Луковит и село Петревене умират четирима души.

Челно се удрят лек автомобил, с водач 19-годишен мъж, правоспособен от село Петревене и товарен автомобил, управляван от 62-годишен мъж от Пловдив. Загиват водачът и 15-годишен пътник от лекия автомобил.

Други двама непълнолетни са откарани в болница, но за съжаление по-късно и те почиват.

Кола и камион се удариха челно, загинаха две момчета на 15 и 19 г

Това е една малка част от тежките инциденти в странта за 2021 година.

Къде стават най-много тежки катастрофи?

За поредна година най-много ТПТП са настъпили на територията ОДМВР – Пловдив (610). Следват СДВР (516) и ОДМВР – Варна (459). Броят на ТПТП е най-малък на територията на ОДМВР – Ямбол (35), Търговище (37) и Перник (54).

Жертвите при катастрофи също са най-много в Пловдивска област - 32. СДВР - 27 жертви, а след това е ОДМВР - Стара Загора - 26.

Най-малко са загинали на територията на ОДМВР – Смолян - 2 и по трима – на териториите на ОДМВР – Кърджали и Кюстендил.

Тежките катастрофи в населените места са значително повече от тези в извън населените, но това не се отнася за загиналите.

До ноември 2021 г. в градовете на територията, обслужвана от СДВР, са настъпили най- голям брой ТПТП (476) с най-много загинали (27) и с най-много ранени (543); в градовете на територията, обслужвана от ОДМВР – Пловдив, броят на ТПТП е 356, а на ранените – 408; на Варна – 288 ТПТП и 338 ранени. В градовете на територията на ОДМВР – Варна – 7, Бургас и Пазарджик – по 6 са загиналите, а на ОДМВР – Пловдив и Русе – по 5 загинали.

В същия период в селата на територията, обслужвана от ОДМВР – Пловдив, са настъпили най-голям брой ТПТП (53) с най-много ранени (73); в селата на територията на ОДМВР – Враца и Ловеч ТПТП са по 26, Пазарджик – 24. Най-много са загиналите в Пазарджишко.

Настъпилите в градовете ТПТП са 6 пъти повече от тези в селата, загиналите са 3 пъти повече, а ранените – 6 пъти повече.

Важно е да е отбележим, че статистиките по области на МВР са от 1 януари до 1 ноемрви т.г. В нея не влизат последните два месеца.