Пожарът в "Пирогов" е потушен окончателно, няма опасност за пациентите, обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов на извънреден брифинг.

"Предприети са необходимите мерки, за да ограничим щетите от пожара в болницата. Има двама загинали. Другите са евакуирани няма опасност за тях", посочи той.

По думите му не става дума за терористичен акт: "Работим в момента по установяване на причините на инцидента. Текат процесуалноследствени действия под ръководството на Районната прокуратура. Работим и по версията за взрив на кислородна бутилка".

Пожар обхвана "Пирогов" – има жертви, има и десетки ранени. Тече евакуация!

Тежко болни пациенти на 55 и 68-годишна възраст са двете жертви на взрива и последвалия пожар в болницата. По-възрастният от двамата загинали е бил с белодробна недостатъчност и се е налагало да му се подават големи количества кислород.

Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че 32 души са били изведени от Второ вътрешно отделение и животът на нито един от тях не е в опасност.

"Голяма част от болните в отделението, в което е възникнал пожара, са на кислородна терапия, така че там е нормално да има повишени нива на кислород. Най-важното е, че при наличие на близо 100 души в тази сграда всички към момента са в добро състояние", обяви заместник-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски.

По думите му няма допълнително пострадали извън хората, които са били на мястото на инцидента. Той посочи, че всички са преместени по други структури и отделения.

"Болницата продължава да функционира доколкото е възможно при нормален режим. Останалите пациенти са в добро състояние", каза още Габровски.

"Експертизите ще покажат причината за пожара. Вторичните щети се изразяват в това, че в следствие на пожара има срутена стена. Колегите от пожарната изясняват механизма, по който е възникнал пожара", посочи още МВР шефът Младен Маринов.

По думите му се обезопасява мястото, за да се гарантира безопасността на останалите пациенти.

"Създадена е необходимата организация. Бързата намеса на екипа на "Пирогов" и на пожарната са намалили щетите. Срутването не застрашава дейността на болницата и сградата. Контролираме ситуацията на място", заключи министърът.

Спешният институт отваря гореща линия, на която близки на пациенти ще могат да получават информация. Номерът е 02 915 45 40.

Припомняме ви, че столичната пожарна и полиция бе вдигната на крак още в 4 сутринта, след като на 112 постъпва сигнал за пожар, избухнал в спешната болница.

Незабавно за мястото на инцидента са изпратени осем пожарни екипа, аварийно-спасителен екип и автомеханични стълби.

Полицаи и пожарникари буквално изнасяли болни на ръце, за да предотвратят по-голяма трагедия.

По първоначални данни огънят е тръгнал от стая във Второ вътрешно отделение, намиращо се на втория етаж на болницата. В стаята е имало кислородна бутилка, която е избухнала.

Двамата загинали са тежко болни пациенти, които са били на командно дишане. Има и десетки ранени, сред тях и огнеборци, вдишали от дима.