Рекордно количество кокаин беше открито на пристанището в Бургас. Дрогата е била скрита измежду контейнери с банани, идващи от Еквадор. Количеството, което е щяло да мине през страната ни или да остане в нея, е впечатляващо - 169 килограма кокаин, който струва близо 7 милиона щатски долара. Няма задържани по случая.

„Стараем се да проверяваме 80% от пратките, които съдържат банани. Знаем, че те често се използват за превозване на дрога. В този случай служителите ни са селектирали няколко от контейнерите. Дрогата е била укрита във фабрично изработени стени”, обясни Стефан Бакалов, началник на отдел „Борба с наркотрафика” към Агенция „Митници".

По-думите му не е ясно дали наркотиците са били предназначени за България, тъй като най-много кокаин се употребява в Западна Европа.

Той допълни пред Нова, че у нас по-масово се използват канабиса, амфетамините и метаамфетамините. Освен това, голяма опасност представляват наркотиците от групата на нитазените, които са много по-мощни от фентанил. Във Великобритания вече има над 150 смъртни случая за година, поясни Бакалов.