Криминалисти от Нови пазар установиха четирима извършители на въоръжен грабеж след разследване и събиране на доказателства за доказване на съпричастността им към извършеното престъпление, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на Министерството на вътрешните работи (МВР) в Шумен. 

Работата по случая е започнала в края на януари 2019 година след получен сигнал от двама мъже, че неизвестни с маски са нахлули в жилището им в село Жилино. Мъжете, тогава на 31 и 21 години, се събудили от викове „Отваряйте вратата“, след което установили, че им е прекъснато електричеството. В дома им нахлули неизвестни лица с тъмни дрехи. Чули се и изстрели във въздуха. Двама, с черни дрехи, нанесли удари на единия мъж, като поискали от него да им даде злато и пари. След закани и заплахи го удряли по тялото, отнели плазмен телевизор и златен синджир и се оттеглили в неизвестна посока. 

Предприети са незабавни действия. Всички събрани данни сочели за основен извършител криминално проявен за кражби, грабежи и престъпления с наркотични вещества 35-годишен мъж от Нови пазар. Месеци след престъплението в жилището му е намерен и иззет незаконно притежаван газов пистолет. Експертиза доказала, че с него е било стреляно. 

Работата по документиране на престъплението била трудна заради изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“ на заподозрения, както и заради това, че другите двама извършители на грабежа напуснали страната малко след извършването на престъплението. 

Събрани са доказателства за съпричастността на 28-годишен мъж от село Тръница, криминално проявен и осъждан; за 42-годишен от Нови пазар, криминално проявен и многократно осъждан, както и за 22-годишен криминално проявен от Нови пазар. Изяснена е ролята на всеки един от тях при извършването на грабежа. В началото на април при извършен от криминалисти оглед, непълнолетният по онова време помагач показал мястото, на което след грабежа бил изхвърлен телевизорът, който още е бил там и е иззет. 

Предстои прокуратурата да привлече в качеството на обвиняем 35-годишния мъж от Нови пазар, който към момента излежава присъда в Ловешкия затвор. Работата по документиране на престъплението продължава под ръководството на прокуратурата, информираха още полицията. 

Областната дирекция на МВР в Шумен отчете спад на престъпленията и увеличение на разкритите криминални деяния през 2023 година.