Двамата пловдивски лекари, които бяха задържани за източване на Здравната каса са работили в тандем. 54-годишният д-р Веселин Станчев е общопрактикуващ лекар, който приема пациенти в Пловдив, а неговият колега 55-годишният д-р Найден Пъджев се е водил едноличен собственик на медицински център „Физио Витал”, съобщи TrafficNews.

Както по-рано съобщихме, схемата за документната измама, свързана с неправомерно получаване на парични суми от бюджета на НЗОК, е разкрита от разследващ екип от полицаи от отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Пловдив под надзора на Районна прокуратура-Пловдив.

Обвиняват двама пловдивски лекари, ощетили НЗОК с близо 13 бона

Двамата медици са оперирали в съучастие, като според обвинението д-р Найден Пъджев е бил извършител, а д-р Станчев помагач. В процеса на разследване на случая по-младият мъж е издавал направления на свои пациенти за физиотерапия. След това е карал седем от свидетелите да излъжат пред разследващите, че са посещавали медицинският център "Физио Витал", управляван от 55-годишния Пъджев, макар това да не е ставало.

Установено е, че за 6-месечен срок - за периода от 28.09.2023 г. до 29.03.2024 г.,  над 30 пациенти фиктивно са били преглеждани и са им били извършвани процедури по физиотерапия, за което Здравната каса е платила на медицинския център по физиотерапия сумата от 12 900 лв.

От справка в Търговския регистър става ясно, че първоначално д-р Найден Пъджев се е водил едноличен собственик на медицинския център „Физио Витал” със седалище на ул.”Стефан Ботев” №11. По-късно обаче името му е заличено , като такъв, а на негово място управител и едноличен собственик е станала жена, която по-късно е в съдружие с друга дама. От прокуратурата обаче съобщиха, че Пъджев все пак е управител на медицински център, в който са "извършвани"  въпросните прегледи. 

След справка в сайта на физиотерапевтичния център става ясно, че двете акционерки на фирмата са практикуващи лекари в обекта. Също така в сайта на медицинския център ясно е описано, че работят с НЗОК и имат договор.

Д-р Найден Пъджев

Всички пациенти, на които са извършени фиктивни прегледи, са били извикани на разпити в Икономическа полиция.  Предстои наблюдаващият прокурор да се запознае и анализира всички събрани доказателства по делото и да прецени, дали за двамата обвиняеми да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За престъплението законът предвижда наказание от 2 до 8 г. лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество, както и лишаване от право да упражнява професия. Действията по разследването продължават.