Полицаят Пеньо Пашиков, който в края на месец септември 2022 година бе хванат с подкуп от 50 лева в Пловдив, се оказа награждаван, затова че бил отказвал подкуп. Това стана ясно от думите на бившия шеф на КАТ-Пловдив гл. инсп. Йордан Милушев, който беше разпитан в качеството на свидетел по делото, пише TrafficNews.bg.

Припомняме, че Пашиков беше арестуван на 30 септември същата година, на 1-ви октомври беше привлечен като обвиняем, а след това освободен под гаранция от 1000 лева. Подсъдимия бил автоконтрольор в организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност.

Във въпросният ден той и негов колега забелязали, че шофьор навлиза в забранена улица, а за да не го глобят полицаите му поискали сумата от 50 лева. В последствие шофьорът дал банкнотата, а униформеният служител сляпо повярвал, че си е получил подкупа и проблемът е решен. Преди да даде парите обаче, шофьорът снимал банкнотата и серийния номер. Междувременно подал сигнал в полицията срещу тях. Служители на „Вътрешна сигурност“ реагирали веднага. Съвместно със служители на ОДМВР - Пловдив, те установили същата банкнота у подсъдимия.

В последствие Пашиков беше отстранен от системата, но Административният съд в Пловдив отмени заповедта на директора на пловдивската полиция и служителят беше възстановен на работа. В последствие стана ясно, че пътният полицай се е отказал от системата и работи в частна фирма.

По време на вчерашното заседание в Пловдивския окръжен съд, бившият му началник Милушев и Тафков от „Вътрешна сигурност” разказаха как точно се е стигнало до ареста на пътния полицай.

„Получих обаждане от тогавашния директор на ОДМВР - Пловдив Димитър Балев, който ми каза да намеря кола и да издиря на Околовръстното конкретен автомобил, защото имало извършена корупционна дейност. Веднага тръгнах да намеря наши полицейски коли. Обадих се на дежурния, че съм отишъл да правя проверки и той ми каза местоположението на полицейската кола. През това време се обадих на директора да му кажа, че сме я локализирали. Тогава ми се обади и Васил Костадинов, който по това време беше зам.-директор на полицията и той дойде на място. Аз установих, че автомобилът не е на бензиностанцията, на която е бил преди това. Костадинов остана там да прави проверка на място. После дежурният ми се обади, че автомобилът вече е в Коматево, защото имаше мач. Пристигнах в Коматево и останах там без да предприемам действия, докато не дойде зам.-директорът и „Вътрешна сигурност”, разказа пред магистратите бившия шеф на пловдивския КАТ.

В последствие били установени полицаите Пеньо Пашиков и Йордан Герджиков на които било разпоредено да извадят наличните в тях банкноти, като в последствие станало ясно, че едната банкнота била тази която са търсили.

Показания пред съда даде и началник сектор във „Вътрешна сигурност”. Той е получил обаждане от областната дирекция в Пловдив, че има сигнал за корупция от гражданин. Шофьорът се обадил и казал, че бил спрян и му искали подкуп, за да не му състави акт. Получен бил и втори сигнал в рамките на половин час за същото деяние.

„Свързахме се с Балев и създадохме организация, за да започнем проверка по случая. Лицето, което се оплакало изпратило и снимка на банкнотата със сериен номер. Към онзи момент имахме само външно описание на служителя и мястото където е спрян шофьорът. Тогава тръгнах заедно с Костадинов, за да намерим автомобила и да проверим дали въпросната банкнота е у полицейския служител. Установихме колата в близост до базата на Ботев в Коматево”, разказа Тафков.

Тогава помолили полицая Пашиков и колегата му да излязат пред камерата на полицейския автомобил и да покажат банкнотите, които са в тях. Пашиков повече приличал на описанието от оплакалия се. Полицаят първо извадил няколко банкноти от джоба си, а в последствие, когато бил запитан дали това са всички в него, той извадил въпросните 50лв от калъфчето на значката.

По делото стана ясно още, че Пашиков поискал сумата, защото шофьорът влязъл в участък, където не било позволено. Тогава бил спрян от екипа на пътна полиция и униформеният му поискал подкупа. Шофьорът казал, че трябвало да остави работници и ще се върне. През това време направил снимка на банкнотата. От камерите на автомобила се потвърдили думите му.

Ако бъде признат за виновен, Пеньи Пашиков може да получи наказание "лишаване от свобода" до 6 г. и глоба до 5000 лева.