Пореден случай на насилие срещу спешни медици. През изминалата седмица на територията на София е нападнат шофьор на линейка. Мъжът е пребит и е настанен в болнично заведение. Случаят е от 17 срещу 18 януари през нощта, а според Националния синдикат "Защита" той се прикрива.

"Въпреки обещанията на правителството, че ще бъдат предприети действия за опазването на здравето на работещите в системата, засега това се оказват само приказки, хвърлени в пространството. Освен, че лъжат работещите, имаме чувството, че се опитват да прикрият случая, защото според Наредба за установяване, разследване, регистриране и отчитане на трудовите злополуки трябваше да бъде свикана комисия за разследване на случая от страна на директора на ЦСМП – София. Оставаме с неприятното впечатление, че прикриването на такива случаи толерира извършителите, защото не виждаме никакви действия за последващото им предотвратяване", пише в писмо на НС "Защита".

То е изпратено до председателя на Комисия по здравеопазване в 49-то Народно събрание, министър-председателя и министъра на здравеопазването с цел искане на спешни мерки за предотвратяването на подобен род деяния. Ако това не случи от 01.02.2024 г. започват протести против насилието над работещи в системата на Спешна помощ, информират от синдиката.