Както вече знаете след разследване на GlasNews – в Пампорово, а и в Банско бяха извършени арести заради фалшиви ковид сертификати.

В Банско мъж беше задържан от полицията, след като дни наред правил тестове на туристи, без да притежава необходимите разрешителни. Сигналът е бил подаден от израелски туристи.

Затвориха лаборатория „Генезис Лайф" и в Банско

"Това за първи път го виждам – да ходят лаборатории и да правят тестове по хотели на място. Не ясно колко тестове са направени и откога работи лицето. Трябва да уточним, че лицето, които ги е правило не е медицинско лице и не е имало право да взима подобни проби", коментира пред Нова тв директорът на РЗИ – Благоевград  доктор Калоян Калоянов.

Той уточни, че служители на РЗИ са влезли в ролята на подставени лица и са платили по 30 лева за фалшивите тестове за COVID-19.

Припомняме, че преди месец разследване на Тина Ивайлова разкри как в Пампорово се правят фалшиви COVID тестове на работещи в курорта.

Лекари ли стоят зад фалшивите сертификати в Пампорово? ВИДЕО

Оказа се, че мъж прави тестове на хора, които не е виждал – само срещу лична карта и 300 лева. Тогава задържан от полицията беше 48-годишен мъж от Хасково, който се представял за лекар и парамедик от лаборатория.

Арестуваха мъж, опитал да продаде зелен сертификат за 300 лева СНИМКИ

Същата лаборатория "Генезис Лайф" функционира и в Банско. Преди дни обаче туристи от Израел подават сигнал, че са им направени тестове от съмнително лице. И инспектори на РЗИ влизат в ролята на подставени лица. Оказва се, че мъжът разполага с бланки, печати и тестове, като със собствен автомобил, оборудван с буркан, обикаля хотели в курорта, за да прави тестове. След акцията на РЗИ, мъжът е задържан от полицията. През уикенда лабораторията остана затворена.