Иззеха недекларирана валута с левова равностойност 447 663 лева при проверка на три превозни средства на „Капитан Андреево“, съобщиха от Агенция „Митници“.

Нарушенията са разкрити в рамките на съвместната операция между органите на Агенция "Митници", ГД "Борба с организираната престъпност", ГД "Гранична полиция" и Национална агенция за приходите, с цел противодействие на контрабандата.

На 16 май, на пункта пристига автобус с турска регистрация. В превозното средство с шофьор - турски гражданин, пътували още втори шофьор и 34 пътници от Украйна през България за Турция.

При проверка на превозното средство и лични прегледи на пътуващите се установява, че пет пътнички - украински гражданки, не са декларирали по надлежния ред пренасяната от тях валута.

В дамските им чанти, в бельото и джобовете на връхната дреха на една от жените са били укрити различни парични средства в щатски долари. Открити са съответно суми от 50 000, 40 000, 31 700, 30 000 и 19 500 щатски долара.

Общото количество на установената недекларирана валута е 171 200 щатски долара с левова равностойност 301 129 лева. На 18 май, недекларирана валута е открита в арматурното табло на шофьорската кабина на товарен автомобил, пътуващ от Нидерландия през България за Ирак.

В укритието е установен черен полиетиленов плик, съдържащ еврови банкноти в купюри от 100 и 200 евро. Открити са недекларирани 39 900 евро с левова равностойност около 78 000 лева.

На 14 май е извършена митническа проверка на автомобил, с чужда регистрация, влизащ в страната от Турция. Автомобилът се управлявал от турски гражданин в присъствието на собственика на превозното средство и неговата съпруга, също турски граждани.

Откриха недекларирана валута за над 370 000 лв. на „Капитан Андреево“

При извършената щателна проверка митническите служители установяват, че във фабрична кухина под кората на пода на багажника в хартиена бяла торба, са укрити банкноти в евро и долари, както и прозрачна кутия с 8 гривни от жълт метал.

Установените пари са 34 300 евро и 800 щатски долара с обща левова равностойност 68 534 лева. Според експертизата на вещото лице откритите гривни са от 22-каратово злато.

По случаите са образувани седем досъдебни производства от разследващи митнически инспектори под надзора на прокуратурата.