Двама мъже - донор на бъбрек и болен човек, който се нуждае от нов орган, бяха спрени на ГКПП Капитан Андреево на път за клиника в Турция във вторник вечерта. С тях пътували и двамата организатори на схемата за трансплантация на орган, които уреждали документите. Те свързали болния мъж със социално слабия ром, който щял да даде органа си Сумата, която реципиентът трябвало да плати, била 10 хил. евро, пише "24 часа".

Засега обаче не е ясно дали организаторите са щели да получат и други пари. Според неофициална информация цената за бъбрек може да стигне и до 60 хил. евро, като обаче голяма част от сумата получават именно организаторите, а за донора остава малка част от нея.

Четиримата били заловени при съвместна акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП, стана ясно в четвъртък.

Антимафиотите стигнали до тях по оперативна информация. Още преди време им направило впечатление, че четиримата няколко пъти пътували заедно до Турция. В южната ни съседка донорът и реципиентът били изследвани за съвместимост, както и подложени на други прегледи.

Прокурорите и антимафиотите решили да действат, когато четиримата за пореден път се отправили към клиниката в Турция, където вече трябвало да се извърши трансплантацията.

Донорът и реципиентът носели в себе си документи за роднинска връзка, каквато те нямали. Човекът, който щял да даде органа си, бил социално слаб ром от София, а реципиентът от друг български град.

Ролята на организаторите била освен да уреждат документите и да се занимават с престоя на двамата в Турция. Те също така “обгрижвали” донора, който след даването на органа щял да остане още известно време под лекарско наблюдение в Турция.

Антимафиотите имали информация, че за двамата организатори това не е първият случай, а и друг път извеждали през граница нуждаещ се от бъбрек и донора му.

“Това е търговия с човешката болка и страдание”, категоричен е криминалист, разследвал и друг път подобни случаи.

Обикновено ролята на организаторите при подобни схеми била да обикалят най-вече ромските гета и да набират кандидати, които са готови да дадат единия си бъбрек срещу заплащане.

Те откривали и хората, които се нуждаели от трансплантация.

Често се навъртали и край клиники по хемодиализа.

Очаква се днес спецпрокуратурата и ГДБОП да дадат повече подробности, както и да съобщят какви ще са обвиненията за организаторите на схемата и каква мярка за неотклонение ще им бъде поискана.

В България бъбреци се трансплантират от половин век, като не е имало година, през която операциите да са спирали.

Проблемът обаче е, че докато преди време се правили по 90 годишно, сега 25-30 на година от трупен и жив донор.

От началото на тази година са извършени 22 трансплантации на бъбрек, през 2018 са били 25, през 2017 - 40, а през 2016 - 37. 4 екипа са постоянно в готовност при появата на донорска ситуация, казват медици.

В момента у нас от нов бъбрек се нуждаят 1028 души. 1146 пък са всички българи, които чакат за трансплантация на орган, като в тази бройка влизат и хората, които се нуждаят от нови черен дроб, сърце, бял дроб и панкреас.

В същото време в Турция годишно се правят около 3500 бъбречни трансплантации, като и там има огромен списък на чакащите. По данни на турските медии хората, нуждаещи се от нов орган в южната ни съседка, са 26 хил., като 23 хил. от тях от бъбрек, за да продължат да живеят.

Турски медии твърдят, че в страната има ръст на нелегалната търговия с органи заради икономическата криза и обедняването на населението.

Преди време в една от европейските общини в Истанбул “Султангази” се появила обява от задлъжнял човек, който продавал бъбрека си за 20 хиляди лири заради непогасени дългове. За тамошните медии това стана водеща новина.