Служител на „Пътна полиция“ в Първомай бе отстранен в понеделник от работа, след като катастрофира, а тестът му за алкохол се оказал положителен. От Областната дирекция съобщиха, че срещу него е образувано дисциплинарно производство. 

От достоверни източници обаче TrafficNews научи, че това е само върха на айсберга. Катаджията Даниел Белчинов не само е нарушил един куп закони, но и се е опитал да прикрие нарушенията, прехвърляйки вината на друг служител на районното. И всичко това се е случило със съдействието на поне шестима други служители на реда от същото районно управление.

В неделя призори Белчинов тръгнал с автомобила си от местна дискотека, където бил на купон с приятели. На кръговото кръстовище пред местния ритейл парк обаче самокатастрофирал. Излязъл да търси помощ, започнал да звъни на познати с камиони на Пътна помощ, но по това време на денонощието никой не му отговорил. Тогава позвънил на майката на приятелката си, която работи в паспортна служба в същото районно. Иванка И. обещала да изпрати Пътна помощ.

След това Белчинов сам се обадил в дежурната на РПУ – Първомай и съобщил за инцидента. На място пристигнали два патрула с по двама полицаи. Те го откарали в районото управление, където дошъл и дежурният катаджия, който преди това бил на друго произшествие. Вместо обаче да му направят необходимите тестове за алкохол и наркотици, както изисква законът, и да предприемат съответните действия, „услужливите“ колеги решават да скрият Белчинов и актът е написан на... деловодителката от Паспортна служба, която се съгласява да поеме вината и да каже, че тя е била зад волана на катастрофиралата кола.

Заговорниците обаче не отчели факта, че е имало и очевидци на катастрофата, които са видели кой е бил шофьорът и позвънили на 112. Също така те са отбелязали факта, че водачът не е бил в адекватно състояние. Историята бързо се разчула в градчето и стигнала до началника на районното. Към 10.30 часа Белчинов бил извикан в районното управление, където му е направен тест за алкохол, който се оказал положителен. Пет часа след катастрофата дрегерът отчел 1,18 промила алкохол. Иванка е признала, че не е шофирала катастрофиралия автомобил.

Дисциплинарната проверка на този етап е срещу Белчинов. Много вероятно е той да загуби работата си в МВР, тъй като всеки полицай, заловен да шофира пиян, бива уволняван дисциплинарно. Още по-голяма е вероятността след една-две години и няколко съдебни дела той отново да се върне в редовете на министерството, след като съдът обяви заповедта му за уволнение за незаконна, тъй като трудно ще бъде доказано, че във въпросната нощ той е шофирал пиян. Все пак тестът му е направен часове след катастрофата.

Още по-сериозен е въпросът какво ще се случи със служителите, които са организирали подмяната и са се опитали да потулят срамната случка? На практика цели шестима полицаи са замесени в престъпление. За едно сравнително малко районно управление това е много голям процент. Логичен е въпросът какво още са прикрили тези служители и как хората, които разчитат на тях, могат да им имат доверие.

Преди 9 години районното бе замесено в скандал, при който петима служители, начело с началника Димчо Темелков, бяха арестувани по различни обвинения. Главният секретар на МВР тогава Георги Костов заяви, че началниците на Първомай и Асеновград са превърнали участъците си във феодални владения и са прикривали престъпления.

След това районното бе оглавено от Васил Костадинов, който израсна до директор на Областната дирекция, но очевидно порочните практики от предшественика му са се запазили.

Сега основният въпрос е дали новото ръководство на Областната дирекция на МВР – ст. комисар Георги Машонов, ще потърси отговорност на служителите, които са действали като организирана престъпна група.