Продължава атаката у нас с импулсни обаждания от екзотични държави. През последната седмица стотици абонати на мобилните оператори са получили пропуснати повиквания от телефонни номера с кодовете на Уганда и Сейшелските острови. Нетипичният трафик е засечен основно през миналия уикенд.

Припомняме, че както GlasNews.bg съобщи преди повече от седмица, много наши читатели сигнализираха за наглите позвънявания. В продължение само на две минути един от тях е получил 3 телефонни позвънявания от Сейшелите, Централната африканска република и Сенегал. Повечето от обажданията, които продължават през целия ден, са от африканската държава Сенегал, чийто код започва с 00 221.

През последните дни за измамата предупредиха и стотици потребители в социалните мрежи. Всички те са получили пропуснати повиквания от екзотични държави. Този път най-често повикванията идват от Сенегал, Кипър, Уганда и Сейшелските острови. Както отговарянето на обаждането обаче, така и връщането на един такъв номер, може да струва солено. Цената на минута обикновено варира от около 7 до 8 лв., съобщи Нова.

Получих обаждане от непознат номер, изписа Сейшелите, аз не познавам хора от там, разказа Валентина Толина. Досега тя многократно е получавала обаждания от подобни номера.

Реакцията ми беше абсолютно да игнорирам обаждането. При самото вдигане се начисляват допълнителни импулси, такси и после сметката набъбва. Виждала съм го това. До 200-300 лв. стига сметката за телефон при нормална от 20-30 лв., допълва тя.

Случвало ми се е 4-5 пъти в последните години от най-различни държави, най-често африкански, посочва Толина.

Такива сигнали постъпват и до Комисията за регулиране на съобщенията. Схемата всъщност е позната, но сценариите са различни. Най-често целта е да се получи пропуснато обаждане, за да може човекът да върне обаждане.

Телефонните номера се избират на случаен принцип, посочват експерти. 

Изключително лесно е да се извърти един генератор от числа. На приктика един набор от 999 999 номера може да бъде генериран за не повече от 2-3 минути, казва експертът по киберсигурност Станислав Атанасов.

Експертите не изключват измамите да стават след теч на лични данни.

След всички изтичания на лични данни НАП, Линкд Ин, Фейсбук, телефоните на доста хора ги има в интернет, казва още Атанасов.

Ако не се вдигне на обаждането, понякога измамниците изпращат и СМС. Най-често целта е да се отвори линк, прикрипен към съобщението, който води до реализиране на нежелан международен трафик.

И трите мобилни оператори у нас правят постоянен мониторинг за такъв вид обаждания, като имат специални софтуери, които да ги блокират, става ясно от отговорите на компаниите до Нова Тв. Въпреки това те съветват да не се вдига на такива телефонни номера, както и ако бъде получено такова обаждане, потребителите да сигнализират мобилния си оператор.

Телефонна атака от Сейшелите и Сенегал "удари" пловдивчани! СНИМКИ