На издирван за измами и пране на пари за 23 милиона щатски долара в САЩ мъж с турско и германско гражданство бе наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок от 60 дни от състав на Окръжния съд в Хасково. Способът за процесуална принуда бе предприет спрямо Метин Саваш Корос (59 г.), за да не се попречи на нормалното протичане на същинския процес по екстрадиция, за която американското правосъдие настоява.

Корос е бил задържан при влизане у нас през Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" на 28 септември. Той е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол. Съдът в Ню Джърси го търси и смята за отговорен по три обвинения - пощенска измама, банкова измама и пране на пари в съучастие с други лица.

Сериен измамник: Мъж взима автомобили под наем и не ги връща

В периода юни - октомври 2018 година чрез изпращане на измамни имейли, пощенски писма и съобщения той заблудил служители на договорна компания на Министерството на отбраната в САЩ. Ощетеното дружество било с предмет на дейност за рафиниране на петрол със седалище в Република Корея. С това Корос набавил за себе и съучастниците си парична сума от 23 милиона долара, предназначени за компанията, според цитираните в заседанието на съда материали по делото.

Измамникът, платил на куриер с хартийки, имал и друг удар! Арестуваха го

Защитата поиска "парична гаранция" или "подписка", а самият обвиняем каза, че не се чувства виновен. Съдът обаче възприе доводите на прокуратурата, че лицето може да се укрие. Определeнието може да бъде протестирано или обжалвано пред Апелативния съд в Пловдив.