Районна прокуратура–Хасково - Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство Р.Ш., на 40 г., турски гражданин, за това, че на 18 септември 2022 г. на ГКПП Капитан Андреево, при излизане от България за Турция, не е изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяна валута през границата на страната, която е външна за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери, съобщиха от пресцентъра на ПРБ.

Откриха недекларирана валута за над 300 000 лева в автобус ВИДЕО

Престъплението е квалифицирано по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс. На 18 септември 2022 г. на ГКПП Капитан Андреево, на излизане от България в посока към Турция, пристигнал товарен автомобил с турска регистрация. Той пътувал от Великобритания през България за Ирак. Товарният автомобил се управлявал от Р.Ш. При извършена проверка на влекача на камиона, във фабрична кухина над леглото, митническите служители от ТД Митница Бургас при Агенция „Митници“ намерили недекларирани парични средства – британски лири, поставени в пакети. Общият размер на недекларираните парични средства е 319 275 британски лири с обща българска равностойност около 714 470 лева. 

Спецакция срещу търговци на гласове в София

Обвиняемият Р.Ш. е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура-Хасково. И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура–Хасково – Териториално отделение–Свиленград.