Двама са арестувани до 72 часа по обвинение за разпространение на марихуана, произведена в Бургас. Очаква се утре да бъде разгледано искането на прокуратурата за техния постоянен арест. Трети участник е обявен за издирване. И тримата са криминално проявени. Това заяви Ангел Георгиев, държавен обвинител от Окръжна прокуратура в Бургас на извънреден брифинг.

Тримата, според данни на регионалната служба за борба с организираната престъпност (БОП)-Бургас, са успели да реализират 5 кг марихуана. При обиск са открити други 4 кг в наличност, заяви Ради Пенев, ръководителят на БОП-Бургас. Според прокурор Георгиев при днешното претърсване били открити още 500 г от рода на канабиса. Очаква се експертизите да бъдат готови до вторник и тогава да бъдат повдигнати нови обвинения към арестуваните, допълни прокурорът. Според цените на съдебната система тези 4 кг се оценяват на около 120 000 лева, но на свободния пазар цената е по-висока. „За 9-те кг цената е около 1 млн. лева на свободния пазар”, уточни Пенев.

„Лидерът на групата е син на бивш кметски наместник. Те са земеделски производители, имат селскостопански обекти и язовир. Производството е ставало в с. Смолник, община Карнобат. По-активни са през месец май, когато насаждат канабиса. Предаването на наркотика никога не е лично, предлагането става от други двама”, каза Пенев.

Обвиняемите могат да получат до 6 г. затвор, ако им бъдат повдигнати и нови обвинения, сред които за участие в престъпна група, където наказанията са от 3 до 12 г. за организатора и от 2 до 10 г. за участниците в престъпната схема.