Българите в чужбина няма да излъчат свои депутати на едни евентуални предсрочни избори през юли. Те ще продължат да гласуват както досега, а бюлетините им - да се разпределят по райони в страната до провеждането на национално преброяване през есента, предвижда законопроектът за промени в Изборния кодекс на "Има такъв народ".

Проектът на партията на Слави Трифонов е единственият, одобрен от парламента на първо четене. Още днес правната комисия на Народното събрание ще го разгледа и на второ, стана ясно от дневния ред на парламента за тази седмица.

Въвеждането на отделен изборен район за българите в чужбина бе един от най-силните ангажименти на партията на шоумена и останалите нови в парламента като "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Според предложенията в кодекса обаче това не може да стане преди 3 октомври, за когато е насрочен краят на преброяването.

След въвеждането на район "Чужбина" ще бъде отменено правилото, че всеки избирателен район в България излъчва поне 4-ма депутати. Така вероятно ще пострада представителството на Видин, който е най-малкият като население район в страната.

Освен това първо на база броя гласували на предните избори в чужбина и националната избирателна квота ще се определят мандатите, които излъчва район "Чужбина", а едва след това останалите ще се разпределят в България, предвижда законопроектът на хората на Слави.

Така ако се ползват данните от изборите на 4 април, когато гласуваха 3 334 283 души, националната електорална квота ще е 13 892,84 гласа. При 180 хил. гласували в чужбина това означава, че район "Чужбина" ще има право на 13 депутати, а за България остават 227 мандата.

При определянето на броя мандати на район пък вече няма да се използва методът на най-големия остатък.

Още за предсрочни избори през лятото обаче трябва да отпадне ограничението в държавите извън ЕС като Турция, САЩ и Великобритания да има не повече от 35 изборни секции. За последния вот на 4 април българите във Великобритания събраха подписи за откриването на 87 секции, но заради Brexit им бяха позволени само 35.

Гласуването по пощата за българите в чужбина също се отлага за есента. Първоначално то трябваше да влезе в сила веднага, макар и под условия. По предложение на Ива Митева и Виктория Василева то ще бъде проведено експериментално на президентските избори, също както и електронното дистанционно гласуване, пише "24 часа".