В 45-ия български парламент влизат към момента 7 партии - ГЕРБ и СДС, БСП, "Има такъв народ", ДПС, "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!" и ВМРО, по данни на "Алфа Рисърч" и "Галъп".

Като 100% от паралелното преброяване сочи, че дистанцията между "Има такъв народ" и БСП се увеличава.

Данните на "Алфа Рисърч" сочат:

ГЕРБ–СДС - 25.2%

"Има такъв народ"  - 17.1%

БСП - 15.7%

ДПС - 10.7%

"Демократична България" - 9.9%

"Изправи се! Мутри вън!" - 4.6%

ВМРО - 4%

Под чертата:

Воля-НФСБ - 2.6%

"Възраждане" - 2.1%

"Републиканци за България" - 1.2%

"Атака" - 0.6%

АБВ - 0.5%

Други - 5.8%

Същото сочи и 95% от извадката от екзит пол на "Галъп":

ГЕРБ-СДС - 25.2%

"Има такъв народ" - 17.5%

БСП - 15.2%

ДПС - 11%

"Демократична България" - 10.4%

"Изправи се! Мутри вън!" - 4.9%

ВМРО - 4%

Под чертата:

"Възраждане" - 2.3%

Воля-НФСБ - 2.1%

"Републиканци за България" - 1.4%

"Атака" - 0.5%

АБВ - 0.5%

Други - 5%

Така 45-ият парламент се очертава като един от най-фрагментираните за последните 30 години у нас - само още 2 парламента от общо 10 на прехода досега са били с по 7 формации - Великото народно събрание, избрано през 1990 г., и 40-тото, избрано през 2005 г., имаше един парламент и с осем политически сили - избраният през 2014 г.

Сега обаче има и още нещо ново - 80 нови депутати влизат.

Към момента ситуацията за съставяне на кабинет изглежда патова, защото нито една партия не спечели достатъчно гласове, за да управлява самостоятелно.

Нещо повече - нито един от играчите на изборите за 45-то Народно събрание не получи достатъчно гласове, за да е водещ партньор в двойна или дори тройна коалиция.

Големият спор между политолозите и социолозите у нас е около коя политическа сила ще може да се конструира кабинет. Всички те обаче са единодушни, че Слави Трифонов ще има определящата дума за съставянето му.

Така или иначе в нощта на вота не чухме от лидерите на партии призиви за обединяване на идеи и за общо управление, а само с кои формации не искат да управляват заедно.

Единствено настоящият лидер на ГЕРБ и премиер на страната Бойко Борисов поиска всички политически сили да се обединят в името на държавата.

"Аз ви предлагам мир - да сложим експертите и да поемем отговорност до декември да излезем от пандемията и да тръгнем нагоре", заяви той.

Бойко Борисов коментира изборните резултати НА ЖИВО

Дали ще се случи това е въпрос на преговори, на напасване на програми, както и на компромиси!