Австрия потвърди, че е вдигнала ветото си върху влизането на България и Румъния във „въздушния Шенген“. Това съобщава вестник „Клайне цайтунг“, като се позовава на пресслужбата на австрийското министерство на вътрешните работи.

За окончателното влизане в сила на решението е необходимо съгласието на всички правителства от ЕС, уточняват от министерството. Очаква се то да бъде дадено бързо. „Въздушен Шенген“ означава отмяна на паспортния контрол на летищата. Проверките за сухопътен транспорт ще останат.

На 8 декември 2022 г. на заседанието на Съвета на ЕС по вътрешни работи и правосъдие в Брюксел молбите на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство бяха отхвърлени с гласовете на Австрия и Нидерландия.

Австрийските власти, на фона на притока на мигранти в страната, многократно повтаряха, че Шенгенската система не работи и приемането на нови членове в зоната е невъзможно. Визовият контрол по вътрешните граници беше отменен за граждани на държави, които са членки на Шенгенската зона. Понастоящем тя включва 27 държави, 23 от които са членки на Европейския съюз.