"Съветът по сигурността бе свикан по една основна причина - заради дефицитите, които заварихме по начина, по който е функционирал преди. Другият повод, по който свиках Съвета, бяха санкциите по закона "Магнитски". В петък Министерски съвет взе решение, с което предприехме възможните мерки да предпазим българските държавни и общински фирми от въвличането им в санкционен режим заради взаимодействието им с други фирми.

Това заяви пред bTV служебният премиер Стефан Янев, коментирайки действията на държавата след американските санкции.

„Това, че има взаимодействие между икономическите и юридическите лица, които са част от този списък, с възможни държавни фирми, сме длъжни като представители на изпълнителната власт да поставим някаква бариера", добави Янев. „За да сме адекватни към момента, предложихме този вариант. И се надяваме да предотвратим такъв ефект към държавните и общински предприятия. Ние не санкционираме фирмите. Механизмът ще позволи държавните и общински фирми да знаят кои са тези лица и как да става комуникацията с тях, за да избегнат ударите”, уточни той.

„Решението на МС не е законодателен акт, защото липсва ясен законодателен режим в това отношение. Вероятно в други страни от ЕС е имало налагане на частични санкции, но такъв мащабен акт, както по отношение на България, не е имало в друга европейска държава. Не знам да има и регламент в ЕС, който да предполага какви са адекватните действия в тази ситуация.

За съжаление, ние сме тъжни шампиони и аз мисля, че големият въпрос е защо допуснахме такъв тип корупция досега, защо не е наказана и се налага отвън да ни се показва, а ние не сме способни сами да ги решаваме. Явно, че цялата наша система не е работила ефективно”, каза служебният министър-председател.

Решението, което взехме днес, е да се направи анализ на фактологичната обстановка, която заварваме, и съответно да се предприемат необходимите процедури и да се реши по какъв начин ще бъде създаде този съвет, защото в закона е записано, че той трябва да бъде в състава на Министерския съвет.

Възможни са два варианта - единият е да приемем т.нар. командироване на съответните служители от ведомствата да влязат в администрацията на Министерския съвет и там да изпълняват тази функция на секретариат”, уточни той.

„Основният въпрос, свързан с назначенията, уволненията, смяната на хора на високи постове, е свързана с почтеността, с работата в интерес на обществото”, каза Янев във връзка с рокадите, които служебният кабинет прави.

Коментирайки скандала около фирмата на новия шеф на НАП Румен Спецов, Янев заяви, че информацията, с която разполага, е че се извършва проверка. Включително от Министерство на финансите е изпратено писмо до прокуратурата да се провери реалното състояние”.

Янев не съобщи за какво е разговарял с шефа на агенцията Румен Спецов. „Той не се притеснява от тази проверка”, посочи той.

„Нито г-н Спецов, нито който и да е друг от новоназначените специалисти не е в ролята на свещена крава. Ако не работи почтено и в интерес на хората, ще бъде освободен”, категоричен бе служебният премиер.

Дори да не сме убедени, че новите хора ще свършат повече работа, трябва да започнем отнякъде. Говори се за чистка, за реваншизъм, че овладяваме служби и министерства... Темата за овладяване може да я каже някой, който мисли, че е овладял нещата. Мисля, че не овладяваме нищо. А освобождаваме”, уточни той.

Коментирайки скандала с подслушването, Янев заяви, че „който и да е по веригата да има право да проверява, няма право да каже какво е чул и видял”. „Тази информация може да бъде изнесена в комисия в Народното събрание.

Истината може да бъде чута само на закрито заседание в НС. Т.е. няма как да се дадат доказателства. Ако кажа, че имам доказателства, попадам под ударите на закона”, каза още служебният министър-председател.

На въпрос дали знае кой е лидерът, подкупван от едно от лицата, наказани по Закона „Магнитски”, Янев заяви, че не знае за кого става въпрос. „Мисля, че много хора подозират кой е, но аз не мога да го кажа, защото не съм сигурен”, каза той.