"През последните 20 дни беше казано много за пенсиите. Тежък проблем на предложението на правителството е, че няма заложени приходи, а имаше много предложения. Заложени са милиарди разходи. Това, което се предлага ще струва над 1,3 млрд. лв. само през тази година."

Това обясни бившата социална министърка и депутат от ГЕРБ Деница Сачева по време на гласуването на актуализацията на държавното обществено осигуряване. 

Според нея вкарването на бонуса от 60 лв. допълнително ще изкриви пенсионната система. Пари, срещу които не стои осигурителен принос. Нещо повече – те предлагат всеки човек оттук нататък, който се пенсионира, да получава автоматично по 60 лв., каза още Сачева.

Това според нея е несправедливо, защото 105 хил. пенсионери ще вземат добавка от 75 лв. За 102 хил. души тя ще е 90 лв. 

778 хил. души ще получат допълнителни добавки над 60 лв., а нямат никакъв осигурителен принос срещу тях. причината е, че през февруари се въведе компенсираща добавка. Хората ще заведат дела и ще ги спечелят, защото има дискриминация - някой ще вземе 60 лв., а друг 115 лв., предупреди тя.

Според нея предложенията на ГЕРБ ще доведат до по-ефективно разпределение на публичния ресурс, без да намаляват доходите на пенсионерите.

Междувременно стана ясно, че парламентът окончателно е одобрил от 1 юли минималната пенсия да достигне 467 лева, а максималната се покачва до 2000 лева.

От 1 октомври таванът ще се покачи още веднъж - този път до 3400 лева, колкото е размерът на максималния осигурителен доход.

Припомняме, че депутатите се събират днес на извънредно заседание. Те трябва да гласуват на второ четене в пленарната зала така наречените „малки” бюджети на Държавното обществено осигуряване и Здравната каса.

„Все още не мога да кажа дали ще могат да си вземат пенсиите от 7 до 20 юли в увеличен размер. Ако това не може да се случи, ще стане по-късно - в края на юли или август”, заяви социалният министър Георги Гьоков.