"Ще се следва общоевропейският подход за налагане на такси за пренос на газ. Не трябва да има такса само от страна на България, а трябва да се работи с Европейската комисия, заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната Кирил Петков.

Той съобщи, че решението е взето на заседание на външната комисия и на Комисията по европейски въпроси. Заради това ще се отложи таксата, докато се приложи общото решение, за да има ефект върху Руската икономика. 

Мащабни рокади в ГЕРБ! Борисов се заема лично

Другата тема, която е обсъдена е "Лукойл". Има решение да има пълна прозрачност по темата, тъй като "Лукойл" е стратегически обект. Петков обясни, че няма да може да бъде финализирана сделка по продажба, докато целият български народ не се запозная с нея. "Ще бъде взето абсолютно прозрачно решение и ще избегнем спекулации, че задкулисни играчи или офшорки ще стоят зад този актив", каза той.

Бойко Борисов поясни, че ще бъде приложен правилният европейски подход по точката за газа, защото България е много близо до Шенген, пише novini.bg. Той посочи, че ще бъде вкаран текст за стратегически предприятия - газопроводите, хранилищата, ядрената енергетика, нефтопреработвателните предприятия.