Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев даде брифинг в Министерски съвет заедно с представителите на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и на КНСБ, които преди това проведоха среща с премиера Бойко Борисов.

Една от причините е подготвеният за утре национален протест на медицинските сестри. Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и КНСБ обаче не са сред организаторите на утрешните протести, но подкрепят част от исканията на недоволните.

„Дълбоко оценявам и уважавам труда на професионалистите по здравни грижи, защото нито една медицинска дейност не може да започна и завърши без тях. Българските кадри се ценят в цял свят“, заяви Ананиев.

„Не мога да отрека, че имаме проблем с човешките ресурси, както в цялата система“, добави той. Политиката на МЗ е насочена към стимулиране на хората, които желаят да работят в тази сфера“, каза министърът. „С МОН работим заедно и предвиждаме всяка година броят на хората, които завършат здравни грижи да се увеличава“, информира Ананиев.

„Една част от исканията представителите на здравните грижи са свързани с управлението и функционирането на системата на здравеопазването. Готови сме на диалог. Има нужда от разговори, а не от протести“, каза министър Ананиев. Той добави, че другото искане е за по-високи заплати и напомни, че е отпуснат още ресурс за здравните заведения и се очаква в съвсем скоро време да е ясен и новият размер на заплатите на работещите в сферата на здравните грижи.