„Най-колегиално накарах Десислава Атанасова да се обади на акад. Денков да им каже, че не сме съгласни с подобна смяна, без да имам никакво отношение със сегашния директор на „Пирогов“, който насилствено дори смени проф. Балтов. Това е един брутален акт към докторите и всички останали“. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Защо, след като има министър на здравеопазването от ПП-ДБ, зам.-министри, шеф на Здравната каса от ПП-ДБ финансов министър и зам.-министър, който е в борда на Здравната каса от ПП-ДБ, какъв интересен някакъв заместник, който не му знам името, ще представлява на ГЕРБ?“, попита Борисов.

По думите му преди няколко дни в парламента той, Христо Иванов и Асен Василев публично са казали, че няма да се правят назначения, които не са съгласувани между тях тримата.

Отстраниха директора на болница "Пирогов"

„Всякакви назначения, институции, дали ДАНС, „Пирогов“ или която и да била друга, са изключително важни и възбуждат общественото мнение. С Христо Иванов и с Асен Василев се разбрахме, че се фокусираме върху конституционна реформа, съдебен съвет, бюджет, отбраната, Шенген, еврозоната“, допълни Бойко Борисов в ефира на bTV.

По-рано председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че ГЕРБ няма да подкрепя в Народното събрание законопроекти, внесени от правителството заради смяната на директора на болница "Пирогов".

„Това, което наблюдаваме в последните часове, е, че не се спазват ангажименти. Поводът сега са решенията, които еднолично взима министърът на здравеопазването по отношение на „Пирогов“. Имахме уверението на министър-председателя, че няма да има политически намеси, така че никой в управляващото мнозинство да няма самочувствието, че кадрува политически“, каза Атанасова.

Директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров бе освободен като член на Съвета на директорите заради констатираните нарушения в доклад от проверка на звено „Вътрешен одит“.

ГЕРБ бойкотира заседанията на парламента заради казуса "Пирогов"

Съдът спря вписването на новото ръководство на "Пирогов"