"БСП за България" и "Продължаваме Промяната" призоваха президента Румен Радев да се яви в парламента, за да обясни действията и бездействията на назначения от него служебен кабинет.

В процедура по начина на водене Иван Ченчев от левицата настоя цялото Народно събрание да призоват "началника на назначените" да дойде в пленарната зала и да обясни всички действия и бездействия на служебния кабинет. Доколкото разбирам всички тук в тази зала имат забележки, обърна се Ченчев към депутатите след серия от процедури по начина на водене и припомни, че има Конституция, ние сме парламентарна република и имаме президент, който е назначил служебния кабинет. "Нека да запълним този празен стол, да го изпълним със съдържание и да видим, какво ще каже това съдържание по отношение на провала на служебния кабинет", настоя Ченчев.

В началото на серията от процедури Ченчев призова председателстващият заседанието на парламента Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) да призове служебния министър-председател, за който заяви, че ще го нарича "назначен", да започне със своите министри да отговаря на поставените от народните представители въпроси.

Ченчев определи изказването на служебния министър-председател, че изслушването му в парламента е "сламка за удавници" като "безпрецедентно нахалство". "Тук има ли удавници, това не е ли обида към Народното събрание, хайде г-н председател, заедно да призовем служебния министър-председател, назначения министър-председател, да слага плувките и плавниците и да идва бързо в парламента при удавниците", настоя депутатът.

Стигаме до това, че един човек контролира всички в държавата, но всички от назначените, посочи Ченчев, след което добави, че народните представители са избрани от българския народ.

Всеки ще ни нарича както си иска, отговори Йордан Цонев, заместник-председател на парламентарната група на ДПС, отново в процедура по начина на водене. Цонев изтъкна, че след като три от четири парламента не могат да излъчат редовен кабинет, няма за какво да призовават. Цонев призова да се вземат в ръце и да съставят редовен кабинет - нещо, което българските граждани очакват.

Впоследствие и от "Продължаваме Промяната" настояха за отговори от президента Румен Радев.

Също към водещия парламентарното заседание Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме Промяната", каза, че всички министри, независимо дали са редовни или служебни, следва да се отчитат пред Народното събрание. Лично аз съм бил два пъти служебен министър и никога не съм си позволявал да не се явя в Народното събрание, добави Василев. Това е в основата на факта, че България е парламентарна република, България не е президентска република, коментира Василев. Той настоя парламентът да призове човека, който ги назначава, да инструктира служебните министри да дойдат в парламента или самият той да дойде и да обясни, защо неговите министри и министър-председател не искат да се отчитат пред това Народно събрание. "Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народно събрание", попита Асен Василев.

Явор Божанков от "БСП за България" отбеляза, че след намесата на председателя на парламента, най-накрая е получил отговори на изпратени от него въпроси към служебния министър на отбраната Димитър Стоянов за договори, сключени от Министерство на отбраната. Божанков констатира, че в получените отговори имената на фирмите, с които са сключени договорите, са заличени, а цени няма. Цените са заличени с бял лист хартия и е изпратено сканирано копие, коментира той. Божанков отбеляза, че така не ставало ясно как се разходват публичните средства, как се харчат парите, а служебният министър не се отчитал. "Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години", коментира Божанков.

Колегата му Георги Свиленски заяви, че служебният кабинет руши авторитета на Народното събрание. Не може служебни министри да не се явяват в парламента, отбеляза той и настоя председателстващият заседанието да положи необходимите усилия министърът на транспорта да се яви днес в парламентарната комисия по транспорт. Г-н Божанков, ако при вас се укриват данни, ценни и фирми, в комисията по транспорт се крият министрите, каза Свиленски.

Смиляна Кръстева от "БСП за България" каза, че и служебният министър на икономиката и индустрията се крие. Вече два месеца чакам отговор на въпросите, които съм задала. Г-н председател, моля предприемете действия, че най-после да дойде и да отговори, заяви Кръстева, цитирана от БТА.