БТР-ите са събрани, очаква се да дойде фирмата, която осигурява железопътния транспорт, за да ѝ помогнем да бъдат натоварени и да заминат за Украйна. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев преди отбелязването на две години от началото на войната в Украйна в Централния военен клуб в София. Коментарът му е в отговор на въпрос защо бронетранспортьорите от България още не са предоставени на Украйна.

"Въпросът с БТР-ите се преекспонира изключително много. Армията си е свършила работата", посочи Тагарев и допълни, че не може да отговори на въпроса кога ще заминат бронетранспортьорите, защото този въпрос вече е в „други ръце“.

„Предполагам, че е въпрос на дни“, каза министърът.

"България много е помогнала. Знаете, че повечето от решенията за конкретно оказаната помощ са класифицирани, но България е една от страните, които помага най-много", заяви министър Тагарев, попитан с какво България е помогнала на Украйна по повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че България всъщност не била изпратила нищо на Украйна.

Тодор Тагарев посочи, че не можем да се мерим с показателите на решенията за оказване на помощ на други страни, но постоянно преглеждаме исканията и възможностите ни да окажем подкрепа. Можем да помогнем още с материални средства - като имаме готовност, ще обявим, отново без конкретика обаче, каза още министърът, цитиран от БТА.

Тагарев отговори отрицателно на въпроса дали отлагането на приемането на Стратегическия преглед на отбранителната политика няма ли да отложи помощта за Украйна.

„Стратегическият преглед има много по-широк обхват, не е фокусиран върху помощта за Украйна. Той се провежда, за да предложим решения на кабинета, ако е необходимо и на Народното събрание, как по най-добър начин да адаптираме нашата отбранителна система в съвременната среда на рискове“, обясни министърът на отбраната.

Според него двете години война в Украйна са променили много неща за Българската армия. „Най-малко имаме условия за ускоряване на развитието на отбранителните способности“, посочи министърът. По думите му се работи с доста висока скорост за адаптиране на цялостната система към новите предизвикателства.

Министърът поздрави авторите на филма „Пулсът на Украйна“, който ще бъде прожектиран във военния клуб. „С голям интерес очакваме този филм. Това е един от начините да отразим втората годишнина от войната в резултат на жестоката агресия на Русия срещу Украйна и да подкрепим нашите приятели“, посочи Тагарев.